Mitt i Bromma

Du får bääästämma vad vi ska heta!

Var med och rösta om vad Brommas nya getter ska heta – men namnen måste börja på G.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@mitti.se

4H-gårdens senaste tillskott är åtta månader gamla men har fortfarand­e inga namn. Nu vill gården ha hjälp från Brommaborn­a med att döpa dem.

Vi har fått ett sådant fantastisk­t stöd av de som bor här.

Det är två jämtgetter som nyfiket skuttar omkring i sitt nya hem. Tjejerna är födda på Skansen och flyttade till Björklunds hage för en månad sen. Än så länge har de inte vuxit till sin fulla storlek, utan de kommer bli lite större med tiden.

– Vi försöker hålla oss till svenska lantraser för att bevara dem. Tanken är att de ska bli mammor nästa år, säger Tina Andersson, verksamhet­sledare på 4H-gården.

Hoppas på killingar Eftersom fåren på systergård­en i Kallhäll har tagits över av en privatpers­on, fick Björklunds hages tidigare getter Dante och Dagny flytta dit. De gick nämligen inte att avla på, och i Norra Ängby hoppas de på ulliga små killingar så småningom.

När Tina Andersson sätter sig på en stubbe tvekar getterna inte på att hoppa upp i hennes knä och nosa. Även reporterpe­nnan är spännande, tycker den ena geten som genast börjar gnaga på den. – De är otroligt sociala, och vi vill behålla det. Honor brukar vara lite vassare än hanarna, därför jobbar vi med social träning genom att gå i koppel med dem och att de får vänja sig med att vara med barnen, säger Tina Andersson.

Tina Andersson säger att tjejerna trivs bra i sitt nya hem. Här finns även en lekramp som feriearbet­arna snickrade ihop åt dem i somras. Getterna delar hagen med gårdens grisar, Douglas och Pricken.

– Det går jättebra, men tjejerna hade aldrig sett grisar förut, så det var spännande för dem när de kom hit.

Men trots att de bott här ett tag har de fortfarand­e inga namn. Björklunds hage brukar välja en bokstav, i år är det G. Nu står man och väljer mellan fyra förslag: Greta, Gry, Gunilla och Gudrun.

– Vi tänkte att det vore kul om Brommaborn­a fick vara med och bestämma vad de ska heta, vi har fått sådan otrolig kärlek från dem i samband med vår insamling i våras, säger Tina Andersson.

Kvarts miljon i donation

För det var i april som 4Hgården vädjade om ekonomisk hjälp från allmänhete­n efter att ha tappat intäkter från kalasbokni­ngar och event till följd av pandemin. I ett inlägg på Facebook la de ut ett nummer dit man kunde swisha en slant. Responsen de fick var stor.

På bara några dagar fick man ihop 248000 kronor, pengar som ska gå till hyra, djurfoder, personalom­kostnader och veterinärk­ostnader.

– Det är det som gör att gården står kvar idag. Vi har fått ett sådant fantastisk­t stöd av de som bor här i området, och vi ville betala tillbaka genom att ha öppet hela sommaren, säger Tina Andersson.

De kunde även anställa 32 stycken feriearbet­are på sommarlove­t. Genom att besökare kan beställa från kaféet genom en lucka, så har även de som är i riskgrupp kunnat njuta av gårdens verksamhet genom en kaffe i solen.

– Tack vare donationer­na har vi kunnat gå runt. Men fortsätter det så här kommer vi troligtvis vara i behov av hjälp i vår igen, säger Tina Andersson.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? BOKSTAVEN G. Greta, Gry, Gunilla och Gudrun är namnförsla­gen som Brommaborn­a kan rösta på.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN BOKSTAVEN G. Greta, Gry, Gunilla och Gudrun är namnförsla­gen som Brommaborn­a kan rösta på.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? PUSSGURKA. Gården jobbar med att träna getterna socialt, bland annat genom att sätta halsband och sele på dem. Här får Tina Andersson får en puss.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN PUSSGURKA. Gården jobbar med att träna getterna socialt, bland annat genom att sätta halsband och sele på dem. Här får Tina Andersson får en puss.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? MAMMOR. Förhoppnin­gen är att getterna ska få killingar nästa år. Tina Andersson säger att man jobbar med att bevara svenska lantraser.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN MAMMOR. Förhoppnin­gen är att getterna ska få killingar nästa år. Tina Andersson säger att man jobbar med att bevara svenska lantraser.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TITTUT. Getterna är födda på Skansen och trivs bra i sitt nya hem. Här finns både hö och snälla grisar att leka med.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TITTUT. Getterna är födda på Skansen och trivs bra i sitt nya hem. Här finns både hö och snälla grisar att leka med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden