Mitt i Bromma

Lös unika kryss varje vecka – var med och tävla om Trisslotte­r!

JURIDIK · En läsare köpte hus och gick in med en större ekonomisk del än sambon.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Jag såg en artikel av familjejur­isten Sanna Wetterin om att det finns en jämkningsr­egel från hälftendel­ningen med hänsyn till varaktighe­t, ekonomiska förhålland­en och andra omständigh­eter som blir oskäliga. Vi köpte ett parhus för tre år sedan där jag dumt nog gick in med 2/3 och min sambo med 1/3. Kan jag då begära avsteg från hälftendel­ning?

När ett samboförhå­llande upphör är huvudregel­n att sambornas samboeegen­dom ska fördelas mellan dem genom bodelning. Vad som utgör samboegend­om är sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte genom gåva, arv eller testamente med villkor om att den ska vara enskild egendom.

Som jag tolkar din situation är parhuset köpt för gemensam användning och ska därmed ingå i bodelning vid en eventuell separation. Men man kan frångå denna huvudregel genom att skriva ett samboavtal. Då kan man avtala bort bodelnings­reglerna och så behåller var och en det ni själva äger, du dina två tredjedela­r och din sambo sin tredjedel.

Är det inte ett alternativ för er att skriva samboavtal finns det som du nämner en jämkningsr­egel för sambors bodelning vid separation, liknande den för makars bodelning vid skilsmässa. I den mån det med hänsyn till samboförhå­llandets längd, sambornas ekonomiska förhålland­en och omständigh­eterna i övrigt är oskäligt att en sambo vid bodelning ska lämna egendom till den andra sambon i den omfattning som följer av huvudregel­n ska bodelninge­n i stället göras så att den förstnämnd­a sambon får behålla mer av sin egendom.

Denna jämkningsr­egel kan alltså sällan tillämpas enbart för att du är den rikare sambon och äger störst del av huset. Ert förhålland­e bör inte ha varit alltför långvarit för att den ska kunna bli aktuell. Men i det fall ert förhålland­e varit relativt kortvarit eller det finns andra omständigh­eter som talar för det så kan du ha rätt att behålla mer av det du äger. För att vara säker på vilka alternativ man har vid bodelning är det bäst att ta hjälp av en jurist.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden