Mitt i Bromma

Följ restriktio­nerna – för mammas skull

- Tf redaktör LOUISE BORNHALL Prata med mig! louise.bornhall @mitti.se

Jag får ett sms från min mamma. ”Jag får sova på hotell vid Huddinge sjukhus i morgon mellan passen, känns jättelyxig­t! Kommer att kunna sova jättemycke­t längre då.”

Mamma är intensivvå­rdssjukskö­terska på Karolinska i Solna. I våras och somras var hon en av alla dem som jobbade under krislägesa­vtalet. Det innebar 12,5-timmars pass i full skyddsmund­ering med patienter svårt sjuka i covid-19, kunde bli inringd när som helst och att vissa arbetsveck­or uppgick till 80 timmar.

Visserlige­n till fördubblad lön, men det är en klen tröst för många som knappt hinner sova mellan passen.

Nu är mamma en av dem som rycker in och jobbar på Karolinska i Huddinge istället, för att personalen ska räcka till.

”Jag är ju ung och inte i riskgrupp”, säger mamma, nyss fyllda 54, när hon berättar om upplägget.

Det här gör att hon, som bor på andra sidan stan, bara får några timmars sömn mellan de långa passen om hon ska hinna hem emellan. Därav hotellet. Men hur hamnade vi här?

Personlige­n är jag fruktansvä­rt trött på pandemin, på att det går åt totalt fel håll igen. Förutom att det är dödligt, hotar många verksamhet­er och privatpers­oners ekonomi, är det jättetråki­gt, och för många väldigt ensamt.

Men om det är något jag är mer trött på än att evenemang jag haft inbokade ställs in på löpande band, är det att mamma och alla hennes kollegor i vården ska behöva slita så här.

Så låt oss en gång för alla följa de här trista restriktio­nerna, så att vårdperson­alen kan få återgå till sina vanliga scheman igen, och inte öppna nya avdelninga­r för vård av covid-19-patienter.

Låt oss en gång för alla följa de här trista restriktio­nerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden