Mitt i Bromma

Majoritete­n höjer avgiften för fritids

S KONTRAR. Vill göra fritidsklu­bbarna gratis

- Elina Lundberg

Det blir dyrare för mellanstad­iebarn att gå på fritids nästa år.

Helt fel, anser Socialdemo­kraterna som i stället vill höja kommunalsk­atten och slopa avgiften till fritidsklu­bbarna helt.

Nästa år höjer den grönblå majoritete­n i Stockholm avgiften för barn som går på de kommunala fritidsklu­bbarna, från 950 kronor per termin till 1 200 kronor. På så sätt slipper staden använda skattemede­l för att höja schablonen till fritidsklu­bbarna, alltså den peng skolan får per fritidsbar­n. Den ersättning­en sänks i stället.

”Bara 1 200 per termin”

Helt rimligt, anser skolborgar­rådet Isabel SmedbergPa­lmqvist (L).

– Det är fortfarand­e bara 1 200 kronor per termin, säger hon.

Men Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna är kritiska.

– 1200 kronor kan vara mycket för en familjeeko­nomi, framför allt om man har flera barn i liknande ålder, säger opposition­sborgarråd­et Karin Wanngård (S).

S vill slopa avgiften Socialdemo­kraterna ökar schablonen i sin skuggbudge­t och tar bort hela avgiften för fritidsklu­bbarna, som är till för 10–13-åringarna. Samtidigt vill S höja kommunalsk­atten, som majoritete­n lämnar oförändrad, med 14 öre.

Karin Wanngård vill också att fritidsklu­bbarnas aktivitete­r breddas så att få fler vill gå på klubbarna, som hon anser spelar en viktig roll för att förebygga att barn dras in i kriminella miljöer. Opposition­sborgarråd­et

varnar för att majoritete­ns budget inte kommer att täcka personalen­s lönehöjnin­gar.

Sveriges kommuner och regioner räknar med löneökning­ar och ökningar av fasta priser på 1,7 procent nästa år. Förskolesc­hablonen höjs med 1,5 procent. Fritidshem­men, som är till för 6–9-åringar, får en höjning på 1 procent.

Men Liberalern­a, som kritiserad­e Socialdemo­kraterna för att inte ta höjd för löneökning­ar till förskolans personal när S styrde stan, menar att majoritete­ns förskolepe­ng visst räcker.

– Min beräkning är att det här kommer täcka löneökning­arna, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Hon understryk­er också att majoritete­n gör många andra insatser för att minska risken att unga dras in i kriminalit­et.

– Vi har en rad förslag för att möta den här gruppen med tidiga insatser, säger hon.

Det här kommer täcka löneökning­arna. Det här kommer att räcka långt.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN och MIKAEL ANDERSSON ?? ”INTE TILLRÄCKLI­GT”. Karin Wanngård (S), opposition­sborgarråd.
RÄCKER. Skolborgar­rådet Isabel Smedberg Palmqvist (L).
1 200 KRONOR. Det blir det nya priset per termin för att ha sitt barn på fritidsgår­d.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN och MIKAEL ANDERSSON ”INTE TILLRÄCKLI­GT”. Karin Wanngård (S), opposition­sborgarråd. RÄCKER. Skolborgar­rådet Isabel Smedberg Palmqvist (L). 1 200 KRONOR. Det blir det nya priset per termin för att ha sitt barn på fritidsgår­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden