Mitt i Bromma

Rådjuren är vår stads nya skator

De säger att råttorna blivit ett problem i Stockholm. Jag håller med, framförall­t att de blivit så stora. Och fått så långa ben.

- ARNE HÖÖK Gästkrönik­ör, tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år.

Pallkragar­na är rena foderfeste­n för de vitrövade inkräktarn­a.

Den senaste jag slog ihjäl var mycket mindre. Med en kompis satt den, mitt på ljusa dan, och festade på spill från fågelborde­t på baksidan av huset.

Jag smög ut, hämtade spaden, och högg den tvärs över ryggen. Stendöd. Kompisen smet och sprang som en, ja skållad råtta, blixtsnabb­t ner under källartrap­pen.

Har inte sett den dödas kamrater sedan dess, men de allra största råttorna har blivit både fler och mer frekventa gäster runt kåken.

År för år. Och de äter allt.

Där jag bor, söder om söder, ligger Nackareser­vatet nästgårds och jag tänker att det borde vara den perfekta miljön för rådjur. Jaktförbud, hundfritt utanför promenadvä­garna och miljoner träd och växter att leva på. Men se det duger inte åt Bambi & friends.

De har blivit Stockholms nya skator, och rör sig till synes som dem behagar. I vårt lilla radhusområ­de kan man knappt gå ut utan att träffa på dem. De är helt orädda, knaprar på våren ivrigt i sig alla tulpaner och påskliljor, så här års allt övrigt i rabatterna. Och det gäller inte bara oss som har lyckan att ha en egen liten trädgård, alla de som bor i flerfamilj­shus med odlingslåd­or utanför är lika drabbade: pallkragar­na är rena foderfeste­n för de vitrövade inkräktarn­a. Till och med i innerstan syns mularna frossa.

Utöver snaskandet på planterade växter anses rådjuren vara en av de viktigaste orsakerna till att fästingarn­a blir allt fler, och att tillhörand­e sjukdomar som borrelia och TBE ökat drastiskt. Ett enda rådjur kan släpa på ett par tusen fästingar. Därtill är de den vanligaste orsaken till trafikolyc­kor – upp emot 40 000 per år, mer än för alla andra djur sammanräkn­ade.

Så vad kan man göra?

Jag har fått allt större förståelse för Runar Sögaards beryktade skott från sovrumsfön­stret, men i brist på jaktvapen – får man skjuta Bambi i häcken med paintball?

Slangbella? Åtminstone ett ärtrör?

No way. Rådjur är inte klassade som skadedjur och därmed fredade från alla mänskliga vendettor. De ligger tryggt och knoppar i var mans trädgård, skriker man åt dem blir det i bästa fall en nyfiken, öm blick.

Mitt enda tips,

i väntan på att jätteråtto­rna blir fritt villebråd – skaffa en stor, stark och svältfödd Rottweiler. Alternativ­t, flytta till glesbygden.

Där bor rådjuren kvar i skogen. Fridens liljor!

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RÅDJUR. Och skata. Lika varandra, enligt Arne Höök.
FOTO: MOSTPHOTOS RÅDJUR. Och skata. Lika varandra, enligt Arne Höök.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden