Mitt i Bromma

60 år med julkalende­rn – hyllad och kritiserad

- Jonas Berge tema@mitti.se

I år fyller julkalende­rn 60 år. Den är nästan alltid hyllad av barn. Men minst lika ofta kritiserad av vuxna för att vara vänstervri­den, snöfattig eller ifrågasätt­a tomtens existens.

När julkalende­rn började sändas 1960 var det i svartvitt och Sverige hade bara en tv-kanal. Sju år senare visades en av de mest populära kalendrarn­a genom tiderna, ”Teskedsgum­man” med Birgitta Andersson.

Hela 2,5 miljoner tittade, varav 2 miljoner vuxna. Den var så uppskattad att den gick i repris nio år senare.

Julkalendr­arna har även fått en hel del ovett genom åren. 1971 års upplaga ”Broster Broster” har kalllats tidernas mest utskällda. Den handlar om familjen Wikmansson som väntar barn och kämpar mot köphysteri och miljöförst­öring. Ämnen som känns minst lika aktuella 50 år senare.

Snöbrist 2014

I fjol kritiserad­es ”Panik i tomteverks­tan” för att ha avslöjat att tomten inte finns på riktigt (!). Och 2014 vände sig somliga tittare mot att det inte var någon snö i ”Piratskatt­ens hemlighet”, som utspelade sig vid Medelhavet.

Det återstår att se vad de vuxna tittarna hittar för fel på årets upplaga, ”Mirakel”.

För fyra år sedan bad SVT:s Öppet arkiv tittarna att rösta fram den bästa julkalende­rn. Inte oväntat vann ”Sunes jul” från 1991 före ”Mysteriet på Greveholm” från 1996. Den senare finns att se i Öppet arkiv.

För dem som vill ha ännu mer nostalgi släpptes i dagarna boken ”Julkalende­rn genom tiderna” av Caroline Cabot. Hon har intervjuat 50 personer som har varit inblandade i olika kalendrar, allt från regissörer och skådespela­re till svansopera­törer.

 ??  ?? JUBILEUM. Boken ”Julkalende­rn genom tiderna” av Carolien Cabot är nyutkommen.
JUBILEUM. Boken ”Julkalende­rn genom tiderna” av Carolien Cabot är nyutkommen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden