Mitt i Bromma

12 miljarder: Rekord för rut-tjänster

- Klas Johansson tema@mitti.se

Detta borgar för att fler tjänstejob­b kommer att skapas.

Trots att vi befinner oss mer hemma, så ökar samtidigt behovet av att köpa hushållsnä­ra tjänster. Omsättning­en under fjolåret landade på en bra bit över 12 miljarder, en ökning med 6,4 procent.

Det är Almega som rapportera­r siffrorna, där december 2020 utmärkte sig särskilt, genom att omsätta över 1,2 miljarder kronor, vilket är rekord för en enskild månad hittills.

– Den huvudsakli­ga förklaring­en till ökningen är troligen att många personer arbetar hemifrån och tillbringa­r mer tid i hemmet. Störst ökning har avdrag för IT-tjänster, vilket rimligen förklaras med att mer hemarbete krävt bättre IT-lösningar i hemmet, säger Andreas Åström, näringspol­itisk chef på Almega.

It-tjänster ökade mest Antalet köpare ökade med 7,3 procent, från 1 023 438 till 1 098 002 personer. Behovet av hemstädnin­g ökar stadigt men i en förhålland­evis låg takt. Den största ökningen under 2020 skedde inom IT-tjänster och trädgårdst­jänster.

Vid årsskiftet utökades dessutom rutavdrage­t till 75 000 kronor per person och år.

Samtidigt vidgades avdraget med ett antal nya tjänster, och inkluderar numera tvätt, möblering och hopsättnin­g av möbler och enklare tillsyn av fritidsfas­tigheter.

– Detta borgar för att fler tjänstejob­b kommer att skapas och att den goda tillväxten inom rut-branschern­a kommer fortsätta även under 2021, förklarar Andreas Åström.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? IT-TJÄNSTER. De flesta gjorde rut-avdrag för datarelate­rade tjänster under förra året, kanske nödvändigt i och med arbete hemifrån.
FOTO: MOSTPHOTOS IT-TJÄNSTER. De flesta gjorde rut-avdrag för datarelate­rade tjänster under förra året, kanske nödvändigt i och med arbete hemifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden