Mitt i Bromma

Stadsdelar­na i västerort ska jobba mer mot assistansf­usket

Revisorer gav kritik i rapport

- Anders Björklund 08-550 550 97 anders.bjorklund@mitti.se

För att lättare upptäcka assistansf­usk börjar stadsdelar­na i västerort jobba tätare tillsamman­s i frågan. Detta efter en rapport om att det behövs bättre rutiner för att kontroller­a assistansb­olags tillstånd.

Skillnaden nu är att det ska bli mer strukturer­at.

VÄSTERORT

En ny rapport gjord av bland andra förre finansmini­stern Bosse Ringholm (S) visar på brister i kontrollen av assistansb­olag i Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, RinkebyKis­ta och Bromma.

Kritiken ser lite olika ut men i samtliga fall behöver stadsdelar­na bli bättre på att kontroller­a att assistansb­olagen har tillstånd från IVO (Inspektion­en för vård- och omsorg).

I Hässelby-Vällingby efterlyser revisorern­a också rutiner för att upptäcka fusk hos assistansb­olagen.

”I granskning­en av köp av personlig assistans enligt LSS visade stickprov att det i vissa fall saknats beslut om insatsen ” skriver revisorern­a i rapporten.

Nu svarar stadsdelsf­örvaltning­en i Hässelby-Vällingby att stadsdelar­na i västerort tagit initiativ till ett mer strukturer­at arbete för att upptäcka fusk.

” Inom region Västerort har ett samarbete påbörjats kring hur misstänkt assistansf­usk och oegentligh­eter hos assistansu­tförare ska upptäckas och hanteras.”

”Ska bli mer strukturer­at”

Fusket kan till exempel handla om räkningar för mer arbete än vad som faktiskt ska utföras, eller räkningar då den som får assistans varit bortrest.

Betyder resultaten av revisorern­as stickprov att det skett fusk?

– Nej, det handlar om att vi måste bli bättre på att dokumenter­a besluten i datasystem­et. Men det är viktigt att kunna kontroller­a fakturor mot beslut så att inte felaktiga fakturor riskerar att gå igenom, säger Fredrik Skoglund, avdelnings­chef på vuxenenhet­en i HässelbyVä­llingby.

Enligt Skoglund rör sig det nya mer strukturer­ade samarbetet mot assistansf­usk ännu om tankar och idéer.

– Vi har jobbat mot felaktiga utbetalnin­gar och kontroll av fakturor även tidigare. Det ska vara rätt summor och kopplat till det antal timmar du är beviljad insats. Vi ska också kontroller­a att bolagen som utför tjänsterna har tillstånd och sköter sig. Skillnaden nu är att det ska bli mer strukturer­at.

Har stadsdelen själv upptäckt något fusk de senaste fem åren?

– Jag har jobbat på min position i 1,5 år och vi har inte polisanmäl­t någon. Längre tillbaka kan jag inte svara för.

Inte heller från Bromma, Spånga-Tensta eller RinkebyKis­ta får Mitt i några uppgifter om att man upptäckt fusk de senaste åren.

Runt om i Sverige har myndighete­r och kommuner upptäckt fall av systematis­erat fusk kopplat till assistansb­olag och personer som inte haft rätt till insatser.

I Stockholms stad har det i år gått ut direktiv om att alla kommunala nämnder och bolag ska intensifie­ra arbetet mot fusk med välfärdspe­ngar.

– Allt fusk och alla oegentligh­eter som kan drabba staden ingår i det arbetet. Vi tittar på vilka verksamhet­er som kan vara känsliga, var det finns svagheter och ser efter goda exempel att jobba utifrån, säger Kerstin Sandström som är stadens särskilda samordnare för arbetet mot välfärdsfu­sk.

 ??  ??
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD FOTO: KARIN NILSSON ?? RAPPORT. R Bosse Ringholm var med och skrev rapporten.
KONTROLLER­A. Enligt en ny rapport behövs bättre rutiner för att kontroller­a assistansb­olags tillstånd.
FOTO: STOCKHOLMS STAD FOTO: KARIN NILSSON RAPPORT. R Bosse Ringholm var med och skrev rapporten. KONTROLLER­A. Enligt en ny rapport behövs bättre rutiner för att kontroller­a assistansb­olags tillstånd.
 ?? FOTO:FO EWA MALMSTEN NORDELL ?? AVDELNINGS­CHEF. Enligt Fredrik Skoglund på Hässelby-Vällingbys stadsdelsf­örvaltning behövs assistansb­eslut dokumenter­as bättre.
FOTO:FO EWA MALMSTEN NORDELL AVDELNINGS­CHEF. Enligt Fredrik Skoglund på Hässelby-Vällingbys stadsdelsf­örvaltning behövs assistansb­eslut dokumenter­as bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden