Mitt i Bromma

Hållplatse­n där mugglare kan vänta under en magisk stund

Nya busskuren på Ekerö har inspirerat­s av brittiska klassiker

- Jonas Månsson 073-600 69 36 jonas.mansson@mitti.se

När den gamla busskuren behövde rivas fick Älvnäsbon Hans Christians­en en minst sagt annorlunda idé. Resultatet får tankarna att sväva iväg både till den engelska landsbygde­n och Harry Potter.

Det skulle vara kul om det fanns flera sådana här busskurer

ÄLVNÄS

Påväg mot Älvnäs får bussresenä­rerna hålla ögonen öppna, annars riskerar de att missa något alldeles speciellt.

Hållplatse­n Flugsnappa­rvägen, där buss 305 kör, ger nämligen även mugglare chans att ta del av trollkarle­n Harry Potter och hans förtrollad­e värld.

Men frågan är om det ens hade varit möjligt utan Hans Christians­en, ordförande i Älvnäs väg- och tomtföreni­ng.

– Den förra busskuren blåste omkull. Dessutom stod den så nära att folk fick hoppa åt sidan när bussen fick möte, säger han.

När kuren skulle flyttas några meter tänkte Hans Christians­en att den samtidigt skulle få ett rejält lyft och kryddas med populärkul­turella inslag.

– Jag frågade styrelsen och de tyckte att det lät bra, säger han.

Sedan var det bara att börja planera för bygget.

– Enligt byggnadsnä­mnden behövdes inte bygglov eftersom det är ett vindskydd.

Känd tågstation

För några veckor sedan stod den klar och nu kan förbipasse­rande ta delsen. av som för tankarna till både Harry Potter och den gamla tv-serien Tillbaka till Aidensfiel­d. Kurens original finns på riktigt.

– Den står i Goathland i östra England. Jag tittade på Tillbaka till Aidensfiel­d som spelades in där och stationen är samma som stationen Hogsmeade i Harry Potter, säger Hans Christians­en.

Kuren verkar vara uppskattad av alla åldrar. En som ofta går förbi på sina promenader är Maud Westman från

Närlunda.

– Jag blir glad när jag ser den, den är fantastisk, säger hon.

Lisa Andersson är en annan som gillar bygget.

– Jag tycker den är jättebra. Jag ser den varje dag när jag ska till skolan. Mina kompisar tycker också om den.

Hans Christians­en har tagit fram formen på kuren och den innehåller gott om detaljer i form av bilder som föreställe­r exempelvis en öppen spis och resväskor.

Invändigt finns lampor och bänkar och på framsidan finns även en liten stol e nattsitta på. Dessutom informatio­n om området originalet står i och – givetvis – en bild på Harry Potter. – Sedan tyckte min fru att det skulle finnas ett kafé, så det har vi gjort genom foton som jag själv har tagit.

Förare stannar och fotar

Reaktioner­na som kuren har mött har varit enbart positiva, enligt Hans Christians­en.

Han har inget emot om hans idéer inspirerar andra Mälaröbor att ta efter. – Det skulle vara kul om det fanns flera sådana här busskurer, säger han. Att bygget sticker ut råder det ingen tvekan om och det är inte bara boende och resenärer som reagerar. som buss. fotat, – Det har Då säger vänt har har Hans varit de och klivit haft Christian-sen bussförare en ur tom och senärer Han berättar som tar en även omväg. om re– En del hoppar av här och går sista biten eller går hit för att få åka från busskuren. Vad säger SL? – Jag har inte frågat. Men DN var här och i den artikeln var SL positiva, säger Hans Christians­en.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? UPPSKATTAT. Maud Westman går ofta förbi Älvnäs och tycker om att titta förbi den Harry Potter-inspirerad­e busskuren som Hans Christians­en ligger bakom.
FOTO: CLAUDIO BRITOS UPPSKATTAT. Maud Westman går ofta förbi Älvnäs och tycker om att titta förbi den Harry Potter-inspirerad­e busskuren som Hans Christians­en ligger bakom.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HITTAD. Lisa Andersson tar ofta bussen från den nya busskuren när hon ska till och från skolan. Hon hittade snabbt bilden på Harry Potter på kurens framsida.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HITTAD. Lisa Andersson tar ofta bussen från den nya busskuren när hon ska till och från skolan. Hon hittade snabbt bilden på Harry Potter på kurens framsida.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? BYTE. På å kurens framsida står å gällande SL-tidtabell. Men Hans Christians­en funderar på att byta ut den eftersom den även sitter på intilligga­nde hållplatss­tolpe.
FOTO: CLAUDIO BRITOS BYTE. På å kurens framsida står å gällande SL-tidtabell. Men Hans Christians­en funderar på att byta ut den eftersom den även sitter på intilligga­nde hållplatss­tolpe.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? INRETT. INRETT Inne i kuren har bilder satts upp för att göra det lite extra mysigt att vänta på bussen. Bland annat finns en eldstad.
FOTO: CLAUDIO BRITOS INRETT. INRETT Inne i kuren har bilder satts upp för att göra det lite extra mysigt att vänta på bussen. Bland annat finns en eldstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden