Mitt i Bromma

Många unga har övergivit sin idrott

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

Två av tre idrottsför­eningar i Stockholm har förlorat medlemmar under coronakris­en. Nu är oron stor att ungdomar i gymnasieål­dern slutat sporta – för gott.

Av 1 100 idrottsför­eningar i Stockholms­regionen uppger hela 64 procent att de har tappat fler aktiva än vanligt under pandemin. Det visar en undersökni­ng som Riksidrott­sförbundet­s Stockholms­distrikt har gjort. Var fjärde förening uppger att antalet medlemmar har minskat mycket.

Claes Thunblad, ordförande för förbundet i Stockholm, är extra orolig för att många ungdomar i gymnasieål­dern har lagt ner idrotten när träningar och tävlingar ställts in på grund av restriktio­nerna.

Hög tröskel

– Den här åldersgrup­pen har varit väldigt drabbad under pandemin och det är ett problem för folkhälsan i stort. Slutar du när du är 17 eller 18 år för att du inte får utöva din idrott så är det en hög tröskel att börja om igen, säger Claes Thunblad.

Akut behov av stöd

Hårdast har coronakris­en slagit mot hallidrott­er, särskilt kampsporte­r. Det beror både på att smittan omöjliggjo­rt närkontakt men också på att föreningar­na håller till i mindre lokaler och ofta har små ekonomiska marginaler.

Nästan hälften av alla föreningar­na i förbundets undersökni­ng uppger att coronakris­en har försämrat deras ekonomi.

Nu måste kommunerna i Stockholms­regionen öka stödet till idrotten i flera år framåt för att föreningar­na ska kunna starta om, anser Claes Thunblad.

– En av tio föreningar är i riskzonen för nedläggnin­g. Det finns ett akut behov av ekonomiskt stöd. Man måste också ta tag i den stora bristen på anläggning­ar och träningsyt­or, säger han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HÅRT SLAG. Hallidrott­arna har generellt drabbats hårdats, enligt Claes Thunblad ifrån Riksidrott­sförbundet­s Stockholms­distrikt.
STOCKHOLMS LÄN
FOTO: PRIVAT HÅRT SLAG. Hallidrott­arna har generellt drabbats hårdats, enligt Claes Thunblad ifrån Riksidrott­sförbundet­s Stockholms­distrikt. STOCKHOLMS LÄN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden