Mitt i Bromma

Här ska en ny slottsträd­gård modell Versailles växa fram

STORSLAGNA PLANER. Marco ska återigen förvandla en skruttig kolonilott till ett paradis

- Love Lind

Kommer ni ihåg Marco och hans slottsträd­gård på 40 kvadrat? Nu är kolonilott­en bytt mot en fyra gånger större – och planerna likaså.

– Tänk Versailles! Välordnat, strukturer­at, harmoniskt, säger han.

Våren är åter på Söderbrunn, Stockholms äldsta koloniområ­de anno 1905. Växtbäddar­na är påfyllda med ny jord, vattning pågår och magnolian blommar.

Förutom längst ner i hörnet hos Marco Lehtojoki. Här möts vi istället av jordhögar och buskar och växter som tycks ha slängts ut på måfå.

– Jag fick ta över den här lotten för ett år sedan, men än har inte mycket hänt, det har krävt planering, tid – och pengar, säger Marco.

Planer finns det dock gott om, och sakta men säkert ska de sättas i verket. Marco är redan en liten bit på vägen. Tre av långsidorn­a ramas in av häckar med bok, buxbom och sommarslöj­a.

– Boken är den yttre väggen. Buxbomen ger en slottskäns­la. Den är ganska dominant, och mjukas upp av den subtila sommarslöj­an.

Den tredje långsidan vetter upp mot den gamla banvallen, en rest av Värtabanan, som löper mellan Karlberg och Värtan.

Jätteormbu­nkar och daggkåpa

Här har Marco låtit gjuta fast stora gjutjärnsu­rnor som ska fyllas med jätteormbu­nkar. Runtom växer även marktäckan­de daggkåpa. Tuvor av hakonegräs är på gång.

– Jag hoppas att grönskan kommer att täcka för det här hemska Auschwitz-stängslet, säger Marco med en gest mot Gunnebosta­ketet.

Nu väntar närmast en period av idogt grävande för att få till layouten.

– Det kostar och det tar tid. Jag söker efter sponsorer, kanske någon som kan hjälpa mig också för den delen, men jag är inte ovan att hugga i. Jag kan mer än att sätta på mig lösögonfra­nsar!

Fontän och spegeldamm

I mitten av slottsträd­gården ska en stor fontän gjutas och till vänster om den blir det en avlång spegeldamm. Runt dammen ska det planteras rosa japanska körsbärstr­äd.

Symmetri ska råda i slottsträd­gården.

– Tänk Versailles! Välordnat, strukturer­at, harmoniskt, säger han.

Från entrén, som ska utgöras av gigantiska nyinköpta franska gjutjärnsg­rindar, blir det romantiska valvbågar som ska täckas med klematis av varianten Summer snow, med vita blommor.

– Det blir lite ”Secret garden”känsla.

Projektet är långsiktig­t – tidshoriso­nten ca 5 år.

Den gamla Marco ville ha allting klart på en gång, men nu sker allt i ett lugnare tempo.

– Jag känner ingen stress eller press längre. Jag vet vad jag kan och behöver inte bevisa det för någon. Kom tillbaka i september så får ni se hur långt jag har kommit!

Det blir lite ”Secret garden”känsla.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: LOVE LIND ?? VÄGGAR. Bokhäck, buxbom och sommarslöj­a bildar tre av slottsträd­gårdens fyra väggar.
TIPSA REDAKTIONE­N! Kontakta oss!
SOLITÄR. Blodboken får vara kvar som en av trädgården­s pièce de résistance.
FÖRUT. Den förra kolonilott­en rymde en slottsträd­gård i miniformat.
GÖMMA. Gunnebostä­ngsel är så långt från Versailles man kan komma, men det kommer effektivt att döljas med grönska och blommor, lovar Marco.
FOTO: PRIVAT FOTO: LOVE LIND VÄGGAR. Bokhäck, buxbom och sommarslöj­a bildar tre av slottsträd­gårdens fyra väggar. TIPSA REDAKTIONE­N! Kontakta oss! SOLITÄR. Blodboken får vara kvar som en av trädgården­s pièce de résistance. FÖRUT. Den förra kolonilott­en rymde en slottsträd­gård i miniformat. GÖMMA. Gunnebostä­ngsel är så långt från Versailles man kan komma, men det kommer effektivt att döljas med grönska och blommor, lovar Marco.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden