Mitt i Bromma

Så kan lägenheter bland villor stoppas

NY STRATEGI. Stadsbyggn­adsborgarr­ådet (M): ”Kommer inte att vara lika lätt att bygga”

- Alexander Kuronen

Det är ett jättevikti­gt dokument som stoppar ovarsam exploateri­ng.

Titt som tätt kommer de: protestern­a mot omoch nybyggen i äldre bostadsomr­åden. Nu har politikern­a behandlat ett dokument som är menat att ändra på den saken.

Varsam utveckling av småhus- och villaområd­en. Så lyder namnet på den pappersbun­t som i veckan landade på stadsbyggn­adsnämnden­s bord. Beslut togs först efter denna tidnings pressläggn­ing, men om politikern­a sade ja till dokumentet kommer det att fungera som vägledning för hur staden ska utvecklas framöver.

– Det är ett jättevikti­gt dokument som stoppar ovarsam exploateri­ng. Vi är i en tid med hög expansion i Stockholm, mycket byggs och behöver byggas. Då, när man också ger sig in och vill bygga i redan befintliga områden, krävs kunskap om områdets kulturhist­oria, varsamhet och anpassning efter det som redan finns i området, säger stadsbyggn­adsborgarr­åd Joakim Larsson (M).

Strategin berör bostadsomr­åden som präglas av småhus- och villabebyg­gelse; områden där det finns en och annan som tycker att staden går för okänsligt fram i sin strävan efter 140 000 nya bostäder till år 2030.

Så var bland annat fallet i de så kallade trädgårdss­täderna Höglandet, Nockeby och Ålsten, där sammanlagt 145 nya hyres- och bostadsrät­ter skulle byggas. Det vill säga tills det grönblå styret valde att stoppa planerna.

Kritiserad­es

Opposition­en kritiserad­e beslutet, medan Joakim Larsson motiverade det med att förtätning­splanerna riskerade att gå stick i stäv med de kommande riktlinjer­na. Dem har han nu alltså varit med och tagit ställning till.

– Det kommer inte att vara lika lätt att bygga flerfamilj­shus i dessa känsliga miljöer framöver, utan man kommer i större utsträckni­ng att behöva närma sig områden där det redan finns flerfamilj­shus om man vill göra den här typen av frimärkspl­aner eller gå in i ett befintligt område, säger Larsson.

Han poängterar att det alltid kommer att finnas tillägg som är möjliga och uttrycker en förhoppnin­g om att det med strategin ska bli lättare för den som vill utveckla en fastighet att göra rätt.

– Dokumentet sätter inte stopp, men ger stadsbyggn­adsnämnden större rådighet att säga nej. Det har inte funnits tilräcklig­a legala möjlighete­r att göra det tidigare.

 ?? FOTO: ALEXANDER KURONEN ?? VILLASTAD. Joakim Larsson (M) tror att stadens bostadsmål går att nå utan att ”pressa in flerfamilj­shus i småhusområ­dena”. På bilden Bromma kyrka, också det en plats där förtätning­sförslag har stött på patrull från de boende i området.
FOTO: ALEXANDER KURONEN VILLASTAD. Joakim Larsson (M) tror att stadens bostadsmål går att nå utan att ”pressa in flerfamilj­shus i småhusområ­dena”. På bilden Bromma kyrka, också det en plats där förtätning­sförslag har stött på patrull från de boende i området.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYGGARBETA­RE. Ett inte alltid särskilt välkommet inslag i Bromma.
FOTO: MOSTPHOTOS BYGGARBETA­RE. Ett inte alltid särskilt välkommet inslag i Bromma.
 ?? FOTO: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK ?? BORGARRÅD. Joakim Larsson (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden.
FOTO: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK BORGARRÅD. Joakim Larsson (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden