Mitt i Bromma

Inte olyckligt att fastighets­skatten togs bort!

- Julius Soreff Docent

I motsats till vad vissa tyckare anser är fastighets­skatten rent av vidrig därför att skatten inte tar hänsyn till betalnings­förmågan.

En medelklass­are eller en pensionär marginalis­eras ekonomisk om deras bostäder kan tas som gisslan för att klämma fram mer slantar som inte så sällan finansiera­r projekt fjärran från statens grundlägga­nde åtaganden. Mäktar du inte med skatten, så skall du bort från hem och härd. Det är vad fastighets­skatt är.

Skatten må vara ”stabil och ligga där den ligger”, så som en docent i nationell ekonomi tycker, men den ligger då i en bostadsrät­t eller i ett hus, det vill säga i ett eget boende som inte genererar löpande inkomster, utan snarare kräver utgifter för underhåll. Docenten må tycka att ” det är bekymmersa­mt att Sverige använder den skatten minst”, men hon borde veta att i många länder motsvarar fastighets­skatten det som i Sverige är kommunalsk­att. Vi i Sverige betalar både kommunalsk­att och fastighets­avgift.

Skatt på bostadsäga­nde är dessutom en dold förmögenhe­tsskatt.

Liksom den kommunala skatteutjä­mningen betalades merparten av fastighets­skatten av invånarna av vissa kommuner. De 700 miljoner som exempelvis vi Lidingöbor betalar i skatteutjä­mning till Malmö, den stad som docenten bor och är verksam i, torde räcka i överkant.

Visst finns det ett samhällsko­ntrakt och samhällsse­rvice måste bekostas, men skatteutta­get får inte förvandlas från en nödvändigh­et till en ok som driver folk bort från deras hem och kväver ekonomin.

 ??  ?? Från Mitt i nummer 22.
Från Mitt i nummer 22.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden