Mitt i Bromma

S vill bromsa friskolans expansion

Partiet kritiskt mot IES

- Elina Lundberg

Internatio­nella Engelska skolan, IES, vill köpa flera fastighete­r av staden men försäljnin­garna måste stoppas så länge friskoleko­ncernen inte samarbetar med Skolinspek­tionen, kräver Socialdemo­kraterna.

Stockholms stads skolfastig­hetsbolag SISAB bör varken skriva några nya hyreskontr­akt med eller sälja några skollokale­r till friskoleko­ncernen Internatio­nella Engelska skolan, IES.

Det kravet ställer Socialdemo­kraterna efter en granskning i Aftonblade­t som visar att Skolinspek­tionen ägnat åtta månader åt att kartlägga ägarstrukt­uren i friskoleko­ncernen utan att lyckas nå alla ägare.

Skolinspek­tionen har uppdraget att undersöka om ägarna är lämpliga för att förhindra att oseriösa ägare driver skolor i Sverige, men det har alltså visat sig vara mycket svårt i fallet med Internatio­nella Engelska skolan.

Nu måste Stockholms stad sätta press på bolaget, anser opposition­sborgarråd­et Karin Wanngård.

– Vi bör inte hyra ut eller sälja lokaler till dem om de inte samarbetar med Skolinspek­tionen. Det ska vara kännbart om man inte levererar det som myndighete­rna vill ha svar på, säger hon.

Vill köpa flera fastighete­r

SISAB har påbörjat arbetet med en försäljnin­g av Gubbängens gymnasium till IES. Dessutom finns tidiga planer på att bygga en ny skola på mark som staden äger i Midsommark­ransen, som en privat aktör vill uppföra för att senare hyra ut till IES. Men i det här läget ska inte staden underlätta för friskoleko­ncernens expansions­planer, menar Karin n Wanngård, som upp- ger att ytterligar­e två å försäljnin­gar till IES planeras. Det handlar r om lokaler i Bromma och Hässelby strand.

Skolborgar­rådet: Skapar oro

Skolborgar­rådet Isabel Palmqvist Smedberg (L) skriver i en kommentar till Mitt i att hon förutsätte­r att IES arbetar aktivt med sin ägarprövni­ng men understryk­er att det är Skolinspek­tionen som ger och drar in tillstånd för grundskolo­r, inte staden.

– Staden hyr ut och säljer lokaler på marknadsmä­ssiga grunder. Jag tror att Socialdemo­kraternas iver att klanka ner på fristående verksamhet­er främst skapar oro hos de elever och den personal som finns i de skolorna idag, skriver hon.

Mitt i har sökt Peter Jönsson (M), ordförande i SISAB, som svarar att han inte kommentera­r pågående myndighets­utövningar.

Vi bör inte hyra ut eller sälja lokaler till dem.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: MOSTPHOTOS ?? EXPANSION. Internatio­nella Engelska skolan är intressera­de av att köpa fastighete­r av staden, bland annat gamla Gubbängens gymnasium som friskoleko­ncernen hyr. Karin Wanngård (S) vill stoppa försäljnin­garna.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: MOSTPHOTOS EXPANSION. Internatio­nella Engelska skolan är intressera­de av att köpa fastighete­r av staden, bland annat gamla Gubbängens gymnasium som friskoleko­ncernen hyr. Karin Wanngård (S) vill stoppa försäljnin­garna.
 ??  ?? Karin Wanngård.
Karin Wanngård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden