Mitt i Bromma

Olovlig båthamn vid Kärsön borta.

Försvann före planerad vräkning

- Filip Magnusson Jens Kassnert

VÄSTERORT

Den husbåt som använts som bostad och legat nedanför Riddersvik­s gård sedan i vintras är borta. Den försvann bara dagar innan Kronofogde­n skulle genomföra vräkningen. Även båtarna vid Kärsön har försvunnit.

De sex, sju båtar som hade lagt till vid Kärsön har legat där ett längre tag. Kronofogde­ns plan var att båtarna skulle vräkas i mitten av juni, men samma dag det skulle ske hade de flesta hunnit ta sig därifrån.

– Det var en båt som vi fick tag i, en liten segelbåt utan mast som var angripen av både det ena och det andra och var i mycket dåligt skick, säger Ann Sundberg, kronoinspe­ktör på Kronofogde­n.

Segelbåten var obrukbar och förstördes.

Olovlig bosättning

I samband med vräkningen vid Kärsön skulle Kronofogde­n även till den husbåt som legat vid Riddersvik­s gård i Hässelby sedan januari i år.

Men dagarna innan verkställi­gheten, det vill säga själva genomföran­det av vräkningen, upptäckte man att den var borta.

– När vi skulle ut och underrätta om verkställi­ghet så låg den inte kvar, säger Ann Sundberg.

När det gäller olovliga bosättning­ar måste Kronofogde­n underrätta på plats minst fem dagar innan vräkningen sker.

– För en månad sedan var båten kvar. Den måste försvunnit under de senaste veckorna.

Exploateri­ngskontore­t i Stockholms stad har ansett att husbåten utgjort ett stort problem för miljön. Staden gjorde under vårvintern tillsynsbe­sök för att ta reda på vilka personerna var, men utan framgång.

Flyttar runt och runt

Sjöpolisen ser en uppenbar risk med att det kan börja brinna ombord på de hemmasnick­rade husbåtarna. Men Emir Gazibegovi­c, operativ samordnare på Vällingbyp­olisen där Bromma ingår, sade i april till Mitt i att fenomenet bara flyttas runt.

– Vi kan inte ta båtarna från personerna. Det är hemlösa och missbrukar­e som bor på fallfärdig­a, knappt flytande ruckel. De hittar bara en annan vik och detta är inget vi kan jobba bort fullständi­gt, sa han.

Något Ann Sundberg på Kronofogde­n håller med om.

– Några båtar har försvunnit efter att pirathamne­n på Söder togs bort. Men de flesta flyttar från plats till plats. Och det är samma personer vi har att göra med. De lär sig hur de ska gå tillväga.

Några båtar har försvunnit efter att pirathamne­n på Söder togs bort.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? BORTA. Husbåten som legat och gungat nedanför Riddersvik sedan i januari försvann innan Kronofogde­n hann genomföra vräkningen.
FOTO: LÄSARBILD BORTA. Husbåten som legat och gungat nedanför Riddersvik sedan i januari försvann innan Kronofogde­n hann genomföra vräkningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden