Mitt i Bromma

Bedrövad över hur folk beter sig i Judarskoge­n

- Vidstige

jag tillbringa­t mycket tid i Judarskoge­ns naturreser­vat. Det har jag inte varit ensam om. Under mina vandringar har jag sett personer som gör upp öppen eld på klipphälla­r, under flyttblock, direkt på marken på de gräsbevuxn­a ängarna, och till och med inne i skogen.

Jag har sett bilar köra på ängarna, inte bara framförda av omdömeslös­a och påverkade ungdomar, utan även av skolperson­al i samband med en orienterin­g. Jag har sett en man slå aggressivt med en stor gren mot några änder, för att dessa inte skulle störa hans fiskande vän.

Jag har sett väldigt mycket skräp, inklusive krossade flaskor, öppnade konservbur­kar, plastpåsar i vattnet, pyrande grillkol utanför eldstädern­a, och glödande fimpar på marken inne i skogen. Jag har sett graffiti på klipphälla­r och flyttblock. Jag har sett människor övernatta i tält. Jag har sett människor hetsigt dansande i ett jättestort partytält med hög musik (och med en stor rektangel stampat jordgolv mitt på ängen som resultat dagen efter).

mopeder gasa runt sjön. Jag har sett barn och vuxna fiska upp salamandra­r och lägga dem i plastburka­r. Jag har sett, och hört, horder med medelålder­s BMX-förare vrålande kasta sig utför klippbrant­er,

Jag har sett

lämnande sönderkörd­a lavar, mossor och trädrötter i sina spår. Jag har sett oräkneliga okopplade hundar.

Jag är bedrövad. Naturreser­vatet används inte längre på naturens villkor, utan som en stadspark eller ett sportfält. Jag skulle önska att de av syndarna som bor i närområdet kunde ta och tänka till lite – för visst vill vi väl ha kvar vårt naturreser­vat? Och jag skulle önska att tex Ängby Camping kunde upplysa sina gäster om vilka restriktio­ner som gäller i reservatet. Jag önskar slutligen att stadsdelsf­örvaltning­en kunde ta fram en handlingsp­lan för att försöka få bukt med förfallet, helst innan skogen brinner ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden