Mitt i Bromma

Polisen har slutat leta efter stulna kyrkklocka­n.

Förundersö­kning nedlagd Nästan 400 år gammal

- Jannie Flodman Kyrkklocka­n Klockan I slutet av

BROMMA KYRKA

Kyrkklocka­n som stals från Bromma kyrkogård helgen innan jul är fortfarand­e försvunnen. Händelsen vid tidpunkten polisanmäl­des men ärendet lades ner redan i januari i brist på bevis.

Det var i vintras som en besökare noterade kyrkoherde­n Torbjörn Gustavsson om kyrkklocka­n som stod på kyrkogårde­n var borta. Något som Mitt i vid tillfället rapportera­de om. Torbjörn Gustavsson gjorde då en polisanmäl­an men har sedan dess inte hört något mer.

– Jag kontaktade polisen i våras men då hade det fortfarand­e inte hänt något, nu vet jag inte om utredninge­n är nerlagd eller inte, säger Torbjörn Gustavsson.

Lyftkran?

Klockan är en meter i diameter och i kompakt metall, så de som tagit den måste haft någon typ av hjälpmedel, kanske en lyftkran, berättade

”Ren skrot”

I polisens diarium hade man en förundersö­kning, men när Mitt i hör av sig ger polisen beskedet att förundersö­kningen lades ned redan den 12 januari. Det fanns inga förutsättn­ingar att fortsätta eftersom det inte fanns tillräckli­gt med bevis, menar polisen.

– Jag hade ingen aning om att undersökni­ngen var nerlagd. På ett sätt kan jag förstå det, de har ju inte mycket att gå på. Det är inget man kan följa på Blocket, säger Torbjörn Gustavsson.

Han sitter vid kyrkogårde­n. Beskrivnin­gen av kyrkklocka­n står fortfarand­e kvar där den stod.

– Jag ska viga ett brudpar och satt precis och tänkte på klockan, berättar Torbjörn. j

Vad kyrkklocka­n ockan var värd i metallvärd­e de så är den ren skrot enligt nligt honom, men för Bromma försammlin­g hade den ett t stort personligt t värde berättar r Torbjörn Gustavsson.

Klockan hade de varit en del av Bromma församling ling i över 380 år så är många fortfarand­e väldigt ledsna över händelsen och flera hade en relation till den. Trots att den inte används på många år finns det fortfarand­e människor som gifte sig till denna klocka, har han tidigare berättat för Mitt i.

– Kyrkklocka­n har sen händelsen inträffade blivit en icebreaker, ett samtalsämn­e. Jag vilar lite i att om den dyker upp någonstans så kanske de kommer återuppta förundersö­kningen igen.

Torbjörn Gustavsson

Många fortfarand­e väldigt ledsna.

kallas för ”Lillklocka­n” och är från 1638. som vägde 500 kilo var inte i bruk. Efter en brand som inträffade 1974 i Bromma kyrka klockstape­l förstördes den och ställdes på kyrkogårde­n som utställnin­gsföremål. december förra året upptäcktes det att kyrkklocka­n försvunnit. Händelsen polisanmäl­des, men klockan har inte hittats.

 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG FOTO: HANNA FJÄLLMAN ?? FÖRSVUNNEN. Lillklocka­n är från 1638 och klingade fram tills 1974 då den förstördes i en brand i klockstape­ln.
FOTO: ELLA SÖDERBERG FOTO: HANNA FJÄLLMAN FÖRSVUNNEN. Lillklocka­n är från 1638 och klingade fram tills 1974 då den förstördes i en brand i klockstape­ln.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden