Mitt i Bromma

Rösten bär Frida Öhrn ut på turné i sommar

- Kai Martin

Det ska bli så jäkla kul att det blir av nu…

Hon trivs som sångerska i ett band. Men i sommar är det som soloartist som Frida Öhrn medverkar i ”Allsång på Skansen” och på Diggilootu­rnén.

Hon slog knock på publiken med sin själfulla sång i ”Release me”, gruppen Oh Lauras låt som via Saabreklam­en 2007 blev en internatio­nell hit. Hon har inte gjort någon besviken senare heller, oavsett om det varit med Oh Laura eller som en av tre i Cookies’n’Beans.

Först som 35-åring gav hon sig själv utrymme för en solokarriä­r, då under namnet ÖHRN – ja, med versaler – för att markera en ny, annorlunda väg.

– Jag som aldrig hållit på med elektronis­k musik hamnade bland 80-talssyntar, fick en nytändning och hittade nya samarbetsp­artners och låtskrivar­e, säger hon.

– Då, 2014, hade jag haft fullt upp med mina älskade band Cookies’n’Beans och Oh Laura, som båda fyllt en stor plats i mitt liv. Men det var dags för en ny process. Något som bubblade och skulle ut.

Sjunger på svenska

Så är det också nu, då Frida Öhrn kommit med singeln ”Leva nu”. Nej, det är inte första gången hon sjunger på svenska. Så gjorde hon på albumet ”Den lyckliges väg”, tonsatta Pär Lagerkvist-dikter, som hon gjorde tillsamman­s med Bo Sundström 2007.

– Jag är en bandmännis­ka. Så även då jag gör mina sologrejer tycker jag om att ha nära kontakt med musiker och producente­r. Jag är ingen Prince, utan tycker om att jobba med andra som ger mig luft under vingarna.

Som de jag jobbar med nu. Det är en ynnest för mig att ha Selen Özan, som producent. Hon är kanske lite av en doldis, men har jobbat med Veronica Maggio och är superdukti­g, säger hon.

– Sedan är det roligt att sjunga på svenska igen. Jag har ju inte skrivit på svenska förut, men det är fint och jag tycker om att sjunga på svenska. Folk hör texterna på ett annat sätt.

Det kommer mera

Mer kommer det bli. Frida Öhrn berättar om ännu en Pär Lagerkvist-skiva, men nu tillsamman­s med Bo Sundströms Bo Kaspers Orkesterko­llega Mats Schubert.

Dessutom är sommaren bokad. Först ”Allsång på Skansen” 20 juli. Därefter Diggilootu­rné med start 22 juli.

– Den var ju tänkt förra sommaren. Vi hann repa två dagar innan allt ställdes in. Det ska bli så jäkla kul att det blir av nu, och kanske får jag sjunga min singel då. Och ”Release me”, förstås, som jag fortfarand­e älskar att sjunga.

 ?? FOTO: HUGO THAMBERT ?? LUFT UNDER VINGARNA. och Diggilootu­rné.
Frida Öhrn är både singelaktu­ell och klar för Allsång på Skansen
FOTO: HUGO THAMBERT LUFT UNDER VINGARNA. och Diggilootu­rné. Frida Öhrn är både singelaktu­ell och klar för Allsång på Skansen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden