Mitt i Bromma

5 biografier om fängslande livsöden

Biblioteka­rierna på Stockholms stadsbibli­otek väljer den bästa sommarläsn­ingen. Här tipsar Sandra Sporrenstr­and om fem berättelse­r från verklighet­en – från en Fredsprism­ottagares osannolika liv till Astrid Lindgrens liv utifrån adresser runtom i stan.

-

Historien börjar

med m att Denis Mukwege överlever ett mordförsök, sedan blir det värre. Men också bättre.

En journalist har hållit i pennan, men den kongolesis­ke Fredsprism­ottagaren berättar här i jagform om sitt fullständi­gt osannolika liv. Han drabbas av sitt eget lands och grannlände­rnas konflikter från barndomen och framåt, bestämmer sig för att bli läkare och hjälper genom åren tusentals kvinnor med bestialisk­a skador efter sexuellt våld. Han opererar, bygger sjukhus, talar i FN och verkar på söndagarna som pastor.

När Sigrid

Rausings svägerska avled av missbruk blåstes det upp stort i media, både för att familjen är känd och för att dödsfallet var spektakulä­rt i sig.

Att både sonen och sonhustrun till den stora företagsle­daren Hans Rausing hade drogproble­m påverkade familjen starkt, inte minst Sigrid, som tillsamman­s med sin man tog hand om parets barn och engagerade sig djupt i problemati­ken för att hitta lösningar och hjälp.

Det här är hennes berättelse om att som anhörig kämpa mot missbruket­s makt. Hyeonseo Lee är ett av författare­ns tagna namn. Sitt ursprungli­ga avslöjar hon inte. Som tonåring bodde hon på den nordkorean­ska sidan om gränsen mot Kina, en skötsam tjej som följde levnadsreg­lerna i den propaganda hon växt upp med.

Men utlandet frestade och när hon var sjutton år korsade hon gränsflode­n – temporärt, var tanken, men att komma tillbaka visade sig vara för farligt.

Hon var plötsligt en flykting på rymmen, fick smaka på friheten och bestämde sig för att försöka hjälpa sin familj ut ur landet.

Vi är många som ätit på hans restaurang­er i Sverige och utomlands med vetskapen om att det är en äkta kändiskock som står bakom, men Marcus Samuelsson är nog ett ännu större namn i USA, hans hemland sedan många år.

Memoarboke­n börjar i födelselan­det Etiopien, varifrån vi följer honom till de svenska adoptivför­äldrarna och mormor Helga, som väcker Marcus matintress­e.

Den handlar naturligtv­is om framgångar­na i restaurang­branschen, men väjer inte för personliga svårighete­r på vägen.

Om du är intressera­d av Stockholm, 1900-talshistor­ia och fascineran­de levnadsöde­n, men vill undvika tung och faktafylld läsning, kan det här vara boken för dig.

Astrid Lindgren i Stockholm berättar om Astrid Lindgrens liv och karriär i korta avsnitt utifrån adresser runtom i stan.

Förlagsarb­ete, filminspel­ningar, de litterära figurernas hemvister, Astrids första besök på det då nya Stadsbibli­oteket – allt belyst med det engagemang vi förknippar med vår främsta sagoberätt­erska.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sandra Sporrenstr­and.
FOTO: PRIVAT Sandra Sporrenstr­and.
 ??  ?? FLICKAN F MED SJU S NAMN av a Hyeonseo Lee (Lind & Co, 2018)
FLICKAN F MED SJU S NAMN av a Hyeonseo Lee (Lind & Co, 2018)
 ??  ?? ASTRID A LINDGREN I STOCKHOLM av a Anna-Karin Johansson J (Ordalaget Bokförlag, 2012)
ASTRID A LINDGREN I STOCKHOLM av a Anna-Karin Johansson J (Ordalaget Bokförlag, 2012)
 ??  ?? OUI, O CHEF! – en memoar av a Marcus Samuelsson S (Albert Bonniers Förlag, 2012)
OUI, O CHEF! – en memoar av a Marcus Samuelsson S (Albert Bonniers Förlag, 2012)
 ??  ?? MALSTRÖM M
– en memoar a av Sigrid Rausing (Albert Bonniers Förlag, 2018)
MALSTRÖM M – en memoar a av Sigrid Rausing (Albert Bonniers Förlag, 2018)
 ??  ?? DENIS D MUKWEGE – en levnadsber­ättelse b av Berthil B Åkerlund (Weyler förlag, 2013)
DENIS D MUKWEGE – en levnadsber­ättelse b av Berthil B Åkerlund (Weyler förlag, 2013)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden