Mitt i Bromma

BOSTADSMAR­KNAD.

Dyra priser tvingar unga att välja bort Stockholm en av många som reagerat på att unga stockholma­re nu väljer att lämna stan. – Bostadssit­uationen är förjävlig, säger hon.

- Ingrid Johansson 070-602 54 87 ingrid.johansson@mitti.se

Anneli Friedner är

Min stad har blivit kidnappad av rika människor som tjänar på att bo här.

Bo kvar i stan – eller flytta?

En fråga som engagerar många stockholma­re, att döma av alla reaktioner efter Mitt i:s artikel om att fler nu flyttar ut från Stockholms län än som flyttar in.

Kanske har debatten om marknadshy­ror, pandemitrå­nga bostäder och distansarb­ete också bidragit.

Artikeln hade över tusen kommentare­r på Facebook.

Anneli Friedner, 31, i Vällingby är en av dem som reagerat. ”Jag och mina vänner är i barnskaffa­rålder och många av oss tjänar bra. Men att bo kvar i stan vi är uppvuxna i? Omöjligt att ha råd”, skriver hon.

Stan kidnappad

Hon är född på Södermalm, har växt upp i Visättra och som vuxen ambulerat mellan studentläg­enheter i Flemingsbe­rg och Bergshamra.

Trots att hon är utbildad gymnasielä­rare med fast jobb har hon och hennes dåvarande man tidigare fått turas om att ta extra kurser för att få ha kvar studentbos­täderna.

För två år sedan, efter tio år i bostadskö, hade hon tur i bostadsbin­gon. Den lilla tvårummare­n i Vällingby blev hennes, med en modest hyra på 6 300 kronor.

– Jag älskar min lägenhet och trivs i området, säger Anneli Friedner tycker att det hon. är fel att sälja ut allmännytt­an

Att kunna bo på Söder och att kommunerna måste där hon är född är det inte ta ett större ansvar så att det tal om. byggs både hyresrätte­r och

– Jag har gett upp hoppet bostadsrät­ter. för länge sen. Bostadssit­uaEtt nytt miljonprog­ram tionen är förjävlig. Min stad kanske? har blivit kidnappad av rika – Ja, lätt! Det är konstigt människor som tjänar på att att en sån grundlig rättighet bo här. som tak över huvudet ska

48 390 personer flyttade vara så villkorad, säger hon. från länet under 2020, medFör bostadsbri­st är ingen an 42 794 flyttade in. Det är ny företeelse. En läsare beframföra­llt de unga och barnskrive­r i sitt Facebookin­lägg familjerna som flyttar, något hur hennes föräldrar, födda som oroar politikern­a. 1941, fick bo hos en släkting

– Det här är en varningsoc­h sova på tältsängar i kösignal, som tyder på att ungaket. tycker att det är svårt att bo i Själv köpte hon och henStockho­lm. I förlängnin­gen nes man en liten lägenhet i leder det till en tråkigare och ett område med lågt ansemindre dynamisk region, säger regionråde­t Gustav Hemming (C).

Gärna miljonprog­ram

ende, och fick på så vis in en fot in på bostadsmar­knaden.

Det är dock inte bara bostadssit­uationen som retar upp stockholma­rna. Det går inte att ”gå i stan utan att bli påkörd av en cykel med en lycratönt i sadeln, av en sparkcykel eller mobilzombi­e”, skriver en.

Och ute i landsorten vädrar de nu morgonluft: ”Jättebra att ni flyttar ut till landsbygde­n. Det gör otroligt mycket för såna avfolkning­sbygder som jag bor i. Helt plötsligt dyker det upp nya människor som tillför en positiv energi”, skriver en landsortsb­o.

Tänker inte flytta

Och de som gjort slag i saken berättar förstås gärna om sitt lyckokast: ”Otrygghet och den orimliga trafiksitu­ationen fick oss att flytta till Gotland, livskvalit­et ända in i märgen! 20 procent färre barn i klasserna. Billigare bostäder och förstklass­ig sjukvård där man dessutom får en tid relativt snabbt”.

Men det är inget för Anneli.

– Jag är född här, det är mitt hem, här har jag min familj, mitt jobb, mina vänner. Det är min stad, men det är som att den inte vill ha mig, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden