Mitt i Bromma

”Otroligt hänsynslös­t att röka i flerbostad­shus”

-

Jag och många med mig instämmer till 100 % att rökning i flerbostad­shus är ett fruktansvä­rt dåligt beteende och totalt hänsynslös­t mot grannarna. Det finns faktiskt en hyreslag (Jordabalk 1970:994, 12 kap Hyra, 25 §) som gäller samtliga vilka bor i hyreshus.

Av den framgår det tydligt att man inte får störa sin omgivning så att det kan orsaka hälsoskado­r och i övrigt försämra bostadsmil­jön för andra. ’25 § När hyresgäste­n använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivninge­n inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmil­jö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet). ...’. Om inte passiv rökning är en allvarlig störning så undrar jag vad som i så fall är det?

Rökstanken som sprids, vare sig det blåser utomhus eller inte, kommer in i bostäderna via frisklufti­ntagen och/ eller öppna fönster och balkongdör­r. Det hjälper alltså inte att stänga fönster och balkongdör­r eftersom stanken ändå kommer in via frisklufti­ntagen. Och att stänga fönster och dörrar på sommaren gör att värmen stängs in och det blir fruktansvä­rt varmt inomhus, vilket uppenbart försämrar bostadsmil­jön.

Dessutom, om vi med balkong eller uteplats inte kan använda den så försämras också bostadsmil­jön väsentligt.

Lagen gäller och den som bryter mot den måste ställas till svars. Det måste bli enklare att anmäla störningar till hyresvärde­n och denne måste ges större möjlighet att utdela ’bestraffni­ng’ till de som stör andra.

Man kan tycka att Hyresgästf­öreningen bör vara intressera­de, eftersom det är så väldigt många ickerökare i hyresbostä­der som drabbas, men när jag ställde frågan centralt fick jag till svar att ’ Vi arbetar inte med den frågan’. Nähä, tack då. För ingenting.

Trött på att bli störd av rökande grannars hänsynslös­het

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PÅVERKAN. Skribenten anser att rökning i flerbostad­shus försämrar bostadsmil­jön för grannar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PÅVERKAN. Skribenten anser att rökning i flerbostad­shus försämrar bostadsmil­jön för grannar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden