Mitt i Bromma

”Många vi känner är kvar i landet”

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@mitti.se

BROMMA

Av de 300 afghanska flyktingar som har kommit till Stockholm bor en stor del i Bromma. Däribland Nasir Ahmad Azizi med familj.

Innan talibanern­a tog makten i Afghanista­n jobbade Nasir Ahmad Azizi som säkerhetsa­nsvarig på svenska ambassaden i landet.

Sedan ett par veckor tillbaka bor han, fru och fyra barn i stället i en genomgångs­lägenhet i Bromma.

– När vi kom hit hade vi inget. Svenskarna har hjälpt oss mycket, säger Nasir.

Medan vi pratar räcker Brommabon Lena Sjöberg över några föremål till Nasirs granne Aziz Wali Hotack. Lena är med i en Facebookgr­upp som samlar in bland annat möbler, kläder och husgeråd till flyktingar­na.

Nasir säger att han och hans familj har det bra i Stockholm.

– Men vi hoppas att det ska bli fred i Afghanista­n. Många vi känner är kvar där och de har problem med ekonomin.

Hoppas på fred

Kvar är även hans mamma, pappa och bror. Nasir säger att han har haft kontakt med dem flera gånger sedan han kom till Sverige.

– De säger att de borde åka till Iran, men ingen vet riktigt vad som händer nu. Hur ser dina planer ut? – Först ska vi lära oss språket. Efter det får vi reda ut vad för slags jobb som går att få.

Om det blir fred hoppas Nasir kunna återvända till Afghanista­n. Alla afghaner vill detta, säger han.

– Då kanske vi återigen kan jobba på den svenska ambassaden.

– Men just nu tror jag inte att det blir så. Hela läget för demokratin har förändrats i Afghanista­n, det är en annan situation.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HEMMA. Nasir i genomgångs­bostaden han och resten av familjen har flyttat in i. Här syns de tillsamman­s med grannen Aziz sittande i mitten.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HEMMA. Nasir i genomgångs­bostaden han och resten av familjen har flyttat in i. Här syns de tillsamman­s med grannen Aziz sittande i mitten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden