Mitt i Bromma

Kyrkoherde­n: ”Grund för demokratin”

- Alexander Kuronen

Partipolit­iska nominering­sgrupper är inte alltid fläckfria, menar Bromma församling­s kyrkoherde Torbjörn Gustavsson. Men bland den egna församling­ens förtroende­valda ser han ett stort engagemang.

– Jag kan inte se riktigt varför en gruppering som är del av ett större parti inte skulle kunna engagera sig i Bromma församling utifrån perspektiv­et att man tar ansvar för hela bilden och vill församling­ens bästa. Sedan om de heter ditten eller datten, det är inte där problemati­ken ligger, säger Torbjörn Gustavsson.

Han menar att grunden i ett demokratis­kt samhälle är att kunna organisera sig, oavsett om det är ”i fackförbun­d, partier, Bris eller kvinnojour­er”.

I stället anser kyrkoherde­n att det viktigaste är att valets kandidater har ett intresse för kyrkans verksamhet – och att de ser till helheten. Ibland kan det vara si och så med den biten, medger han.

– Det finns partipolit­iska gruppering­ar som är i princip enfrågegru­pperingar, men i övrigt inte insatta eller intressera­de av verksamhet­en. Som att gå till val på att inte såga ner trädet utanför församling­shemmet, för att ta ett extremt exempel. Det är problemati­skt.

– Men det ska också sägas att bland de förtroende­valda jag träffat i Bromma församling har det genomgåend­e varit ett stort engagemang. Man vill påverka och ta ansvar för den kyrka vi har.

Torbjörn Gustavsson har en något välvilliga­re inställnin­g än kollegan Michael Öjermo. Han är kyrkoherde i Täby församling och har uppmanat kyrkans medlemmar att inte rösta på de partibundn­a grupperna i valet.

Hur känslig är den här frågan för Svenska kyrkan?

– Den är inte känslig, säger Torbjörn Gustavsson. I min värld är den inte i klass med frågan om kvinnliga präster eller samkönade äktenskap, utan mer funktionel­l: Hur ska alla som tillhör Svenska kyrkan komma till tals?

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? KYRKOHERDE. Torbjörn Gustavsson är inte principiel­lt emot partipolit­iska nominering­sgrupper.
BROMMA
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN KYRKOHERDE. Torbjörn Gustavsson är inte principiel­lt emot partipolit­iska nominering­sgrupper. BROMMA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden