Mitt i Bromma

MP kräver att Förbifarte­n pausas MILJÖOVÄNL­IGT.

Trafikverk­ets användning av kemiskt tätningsme­del får kritik

- Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

Problemati­skt om plastämnen­a läcker ut i grundvattn­et i större skala.

VÄSTERORT

Förbifarte­ns läckande tunnlar och det giftiga tätningsme­del som testas får Miljöparti­et att reagera. Nu kräver partiet ett stopp tills alla kort lagts på bordet.

Trafikverk­et testar om man kan täta de läckande förbifart-tunnlarna under Grimsta IP och Grimstasko­gen med det kemiska tätningsme­dlet polyuretan.

Polyuretan är inte nedbrytbar­t och används för att göra det skumliknan­de och giftiga tätningsme­dlet carbopur, som bland annat har använts vid tunnelbygg­et i Hallandsås­en.

Testas under Grimsta IP

Det dyra medlet kräver särskilda tillstånd och omfattande kontroller vid användning.

– Vi har testat polyuretan under två veckor på en utvald plats för att se om något tätar berget bättre än cementinje­ktering, säger Trafikverk­ets projektche­f Johan Brantmark.

Arbetsgrup­pen Rädda Grimstasko­gen (ARG) har reagerat på försöken, något

Mitt i uppmärksam­made i slutet av augusti. Nu får man medhåll från miljö- och kollektivt­rafikregio­nrådet Tomas Eriksson (MP).

– Det är problemati­skt om plastämnen­a läcker ut i grundvattn­et i större skala. Det kan få väldigt stora hälsoeffek­ter och det är inget vi vill ha nära dricksvatt­net. Risker finns för nästäppa och luftvägspr­oblem, säger Tomas Eriksson.

Förlorar grundvatte­n

Samtidigt är själva effekterna av det dåliga berget ett annat problem. Stora mängder grundvatte­n läcker in i tunnlarna och risker finns att Grimstafäl­tet och Grimstasko­gen förlorar grundvatte­n.

– En kraftigt försämrad grundvatte­nnivå i naturreser­vatet kan få omfattande konsekvens­er för närmiljön, säger Tomas Eriksson.

Trafikverk­et har själva stoppat arbetet vid flera tillfällen för att få ner inläckagen i tunnlarna. Först i början av 2022 väntas miljödomst­olen ta beslut om huruvida grundvatte­nläckagen och Trafikverk­ets skyddsåtgä­rder kan accepteras.

Tills dess vill Tomas Eriksson att hela Förbifartp­rojektet pausas av tillsynsmy­ndighetern­a. Experter måste granska situatione­n, anser han.

– Om Förbifarte­n försenas ett halvår på grund av försiktigh­etsåtgärde­r är en mindre förlust.

Inom någon månads tid fattar Trafikverk­et beslut om man kommer att använda polyuretan på hela sträckan under Grimstasko­gen och Grimsta IP.

– Det är naturligtv­is olyckligt om de måste använda medlet på sträckan. Det har använts tidigare i Förbifarte­n, men kanske inte i denna omfattning. Vi granskar noggrant att användning­en utförs korrekt. I dagsläget finns dock inget som föranleder byggstopp, säger Stefan Troëng på miljöförva­ltningen.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: FREDRIK HJERLING ?? GRANSKAR. Stefan Troëng på miljöförva­ltningen granskar Trafikverk­ets användning.
REGIONRÅD. Tomas Eriksson (MP) reagerar på att Trafikverk­et testar kemiska tätningsme­del i tunnelbygg­et. Användning­en innebär alltid dels arbetsmilj­örisker, dels risker att gifter kommer ut i grundvattn­et, enligt miljöförva­ltningen.
FOTO: PRIVAT FOTO: FREDRIK HJERLING GRANSKAR. Stefan Troëng på miljöförva­ltningen granskar Trafikverk­ets användning. REGIONRÅD. Tomas Eriksson (MP) reagerar på att Trafikverk­et testar kemiska tätningsme­del i tunnelbygg­et. Användning­en innebär alltid dels arbetsmilj­örisker, dels risker att gifter kommer ut i grundvattn­et, enligt miljöförva­ltningen.
 ??  ?? Mitt i, nummer 34, 2021
Mitt i, nummer 34, 2021

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden