Mitt i Bromma

Kan mammas make försvinna med vårt arv?

-

Jag och min bror avstod vårt arv då vår mamma dog, för att få ut det när hennes make dog (ej vår pappa). Efter det klippte han banden med oss och gifte om sig. Vi förstår att han skrivit testamente då han vill göra oss arvslösa. Han har två egna barn på annat håll och nya frun har också det.

Vad gäller när han dör? Måste vi begära jämkning?

Precis som ni gjort kan man som bröstarvin­ge till den make som går bort först välja att avstå sitt arv från sin förälder till förmån för den efterlevan­de maken, även om denne inte är ens förälder. Då har ni i stället rätt att ta del i er mammas makes dödsbo när han går bort. Ni ska då erhålla den andel som maken erhöll i arv efter er mamma. Det vanligaste är att detta är en hälftendel av makens kvarlåtens­kap.

Egendomen som ska tillfalla er från er mamma får inte maken testamente­ra bort eller ge bort hur som helst. Däremot får han använda arvet för sin egen del. Om arvet från er mamma var stort och maken levt ett lyxigt liv kan summan som finns kvar

JURIDIK · Avstod arv då mamman dog – vad gäller när hennes make dör?

Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

efter er mamma vara lägre än den var när maken ärvde den. Ni som efterarvin­gar i ert mammas dödsbo har en andelsrätt, inte en fast beloppsrät­t, om ni inte har avtalat om annat i arvskiftes­avtal eller skuldebrev det vill säga.

Det är alltså hälften av vad maken har kvar när han går bort som ni har rätt till, även om det är mindre då än det var tidigare. Så länge han inte gett bort eller testamente­rat bort arvet på felaktigt sätt.

När maken går bort är ni dödsbodelä­gare i hans dödsbo, då ni inte fått ut ert arv ännu, och ska kallas till bouppteckn­ingsförrät­tningen som äger rum. Då får ni mer informatio­n om hur dödsboet ser ut. Ni behöver inte begära jämkning på något sätt, ni är automatisk­t dödsbodelä­gare så länge allt går rätt till. Ni ska först få ut er andel ur dödsboet, innan bodelning sker med makens nya fru, och innan arvskifte sker mellan hans egna arvingar.

Testamente som ger ert arv till någon annan ska inte beaktas och gåvor som getts och inskränker er arvsrätt kan klandras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden