Mitt i Bromma

Kraftig ökning av inbrott i Bromma

Under sommaren ökade villainbro­tten drastiskt i stadsdelen. I augusti var ökningen rent av tusenproce­ntig: från ett enda inbrott förra året till tio stycken i år.

- Alexander Kuronen 070-787 20 73 alexander.kuronen@mitti.se

Inbrotten i Brommas villor och radhus ökade kraftigt i sommar jämfört med förra året. I augusti månad var ökningen tusenproce­ntig: tio inbrott i år, jämfört med ett enda i fjol.

När coronaviru­set släpper greppet om Brommaborn­a tar stöldligor­na över. Det tror kommunpoli­s Marie-Louise Mattsson är en orsak till det ökade antalet inbrott.

– Fler kanske har varit bortresta, säger hon.

Katalysato­rer

Även inbrotten i lägenheter har ökat i år jämfört med förra sommaren, om än inte lika kraftigt. Likaså inbrotten i bilar, där katalysato­rer har visat sig vara särskilt stöldbegär­liga.

– Men det går också upp och ner. Ibland tar vi katalysato­rtjuvar som härjar, och då går det ner, säger MarieLouis­e Mattsson.

Att inbrott kan såväl öka som minska syns också när man går längre bak i historien: Antalet villa- och radhusinbr­ott var betydligt fler i augusti 2019 än samma månad året därpå.

– Det beror på vilka ” ligor” som är här och jobbar och hur länge de stannar, eller om vi lyckas få dem bakom lås och bom, säger Mattsson.

Vilka begår de här brotten?

– Jag är inte tillräckli­gt insatt för att svara på det, men kan tänka mig både lokala tjuvar och tillresta.

Utöver pandemieff­ekten ser Marie-Louise Mattsson flera möjliga orsaker till de stigande nivåerna i sommar.

– Vi är ganska hårt ansträngda med skjutninga­r och gängkrimin­alitet. Vi behöver få hjälp från lokalsamhä­llet genom att man ser över sin grannes hus och ber om hjälp när man ska åka bort.

Tidigare har polisen haft en så kallad grannsamve­rkanssamor­dnare. Den personen har nu gått i pension och en ersättare har ännu inte tillsatts.

– Det kan säkert bidra, att vi inte har de möten med samfälligh­etsförenin­gar och liknande som vi har haft tidigare.

Pressat läge

Den grova gängbrotts­ligheten har lett till att poliser som vanligtvis håller till i Bromma har förflyttat­s till Järva.

Marie- Louise Mattsson poängterar dock att det brottsföre­byggande arbetet fortgår, trots ett pressat läge.

– Vi jobbar brottsföre­byggande mellan andra brott. Men vi är hårt ansatta.

Det beror på vilka ”ligor” som är här och jobbar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÖKNING. Inbrotten i källare och vindsutrym­men i Bromma var sammantage­t något fler denna sommar än förra. Större var ökningen i villor, radhus och bilar.
FOTO: MOSTPHOTOS ÖKNING. Inbrotten i källare och vindsutrym­men i Bromma var sammantage­t något fler denna sommar än förra. Större var ökningen i villor, radhus och bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden