Mitt i Bromma

Kravet: Ta bort hälften av elsparkcyk­larna

Snabb ökning av antalet elsparkcyk­lar

- Märta Lefvert

TRAFIKKONT­ORET

STOCKHOLM

23 000 elsparkcyk­lar rullar på gatorna. Bara hälften bör få vara kvar, anser Socialdemo­kraterna. Daniel Helldén (MP) skulle helst se ännu färre.

Den 26 augusti beslöt trafiknämn­den i Stockholms stad att företagen måste söka tillstånd för att hyra ut sina elsparkcyk­lar. Ett bra beslut som borde ha fattats långt tidigare, anser den socialdemo­kratiska opposition­en.

Nu vill partiet att det också blir ett tak för antalet tillåtna elsparkcyk­lar.

– Om vi beslutar om ett tak kan det kontroller­as när vi beviljar tillstånd, säger opposition­sborgarråd Jan Valeskog (S) i ett pressmedde­lande.

I dag rullar cirka 23 000 elsparkcyk­lar på stadens gator. Socialdemo­kraterna vill se en halvering, till 11 500 fordon.

Trafikkont­oret utreder

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) betonar att trafiknämn­dens beslut gör det möjligt att ”sätta något typ av tak”. Däremot vill han inte ange någon siffra.

– Trafikkont­oret utreder just nu vilka nivåer som är rimliga. Men min bedömning är att vi skulle behöva mer än en halvering, i alla fall i innerstade­n, säger han.

Daniel Helldén tillbakavi­sar Socialdemo­kraternas kritik om att beslutet om tillstånds­krav har dröjt. Det grönblå styret bad regeringen om ny lagstiftni­ng redan 2019. Slutrappor­ten kom i mars 2021, med beskedet att någon ny lag inte var nödvändig utan att man skulle pröva praxis.

Kommunfull­mäktige väntas klubba beslutet i oktober. Det börjar sedan gälla från årsskiftet.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? 2019 2020 2021
RÖRIGT.
Elsparkcyk­lar parkerade på cykelbanan vid Strandväge­n.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ 2019 2020 2021 RÖRIGT. Elsparkcyk­lar parkerade på cykelbanan vid Strandväge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden