Mitt i Bromma

Inbrottsvå­g i lyxvillor – stal saker för drygt åtta miljoner

KAN SVÄLLA. Ligan kan ha kopplingar till organisera­d brottsligh­et i Europa

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@mitti.se

Värden på över åtta miljoner kronor stals från sex villor under en månad i Stockholm. Tre män åtalas nu misstänkta för inbrottsst­ölderna. ”Det finns goda skäl att tro det är någon form av organisati­on bakom”, säger åklagaren, Richard Wahlqvist.

Tre personer åtalas i ett fall om sex olika inbrott mot exklusiva villor i Stockholm. Inbrotten ska ha skett under en månads tid runtom i länet under sommaren och riktat sig mot flera toppar inom näringsliv­et.

Två av männen är misstänkta i samtliga fall, och ytterligar­e en person är misstänkt för inblandnin­g i ett av brotten. Förra veckan lämnades stämningsa­nsökan in mot männen.

Stölderna beräknas till ett sammanlagt värde på strax över åtta miljoner kronor. Två av brotten ska ha skett i Djursholm, två i Lidingö, ett i Bromma och ett i Nacka. I ett av fallen är en av de utsatta personerna en känd finansman, och i ett annat är den drabbade en entreprenö­r inom hotell- och restaurang­branschen.

Åklagare Richard Wahlqvist menar att fallet är ovanligt.

– Inbrottsst­ölder är inte ovanligt. Men att rikta in sig mot mer välbärgade stockholms­adresser och exklusiva villor och på så här kort tid, där det finns dyra föremål. Det är inte vanligt, säger han. Är det här ett fall av organisera­d brottsligh­et?

– Utan att spekulera för mycket kan man konstatera från utredninge­n att de här tre personerna inte befunnit sig länge i landet. Alla inbrotten är mot exklusiva adresser, och det rör sig om väldigt mycket pengar i lösöre.

– Det finns goda skäl att tro det är någon form av organisati­on bakom, säger Richard Wahlqvist.

Till bevisninge­n har åtminstone ett vittne kallats. Utöver det har polisen under sin förundersö­kning även gjort telefonana­lyser, samlat in bilder från övervaknin­gskameror och GPS-data.

Greps i Djursholm

Det första inbrottet skedde den 14 juni på Lidingö, där männen ska ha kommit över värden för 1,5 miljoner kronor. Vid den sista, den 12 juni i Djursholm, var värdet på det stulna cirka 2,7 miljoner.

I samband med den sista stölden i Djursholm greps två av männen i närheten av den utsatta bostaden. Men fler gärningsmä­n kan ha varit delaktiga, enligt Richard Wahlqvist.

– Det här åtalet bygger på övervaknin­gsfilmer och jag menar att det finns flera personer som vi inte har kunnat identifier­a. Åtminstone har det varit en till person.

Yrkar på utvisning

Wahlqvist yrkar på utvisning för alla tre, som är hemmahöran­de i två olika länder i Europa.

I samband med åtalet har polismyndi­gheterna varit i kontakt med myndighete­r i andra länder – och konstatera­t kopplingar till brottslig verksamhet.

– Ett par av de misstänkta är tidigare straffade för andra brott i andra länder, säger Richard Wahlqvist.

De två som misstänks för inblandnin­g i alla sex stölderna är även misstänkta för grovt vapenbrott. De nekar till all inblandnin­g.

En av männen medger viss inblandnin­g, enligt stämningsa­nsökan.

– Det är lite oklart vad hans inställnin­g är till misstankar­na. Vi får se vad han säger i huvudförha­ndlingen, säger Richard Wahlqvist.

Det finns goda skäl att tro det är någon form av organisati­on bakom.

 ?? FOTO: POLISEN ?? BEVIS. På bilden syns ett bågverktyg i bakfickan på en av männen när han lämnar lyxvillan.
FOTO: POLISEN BEVIS. På bilden syns ett bågverktyg i bakfickan på en av männen när han lämnar lyxvillan.
 ?? FOTO: POLISEN ?? ROLEX. Ett fordral till en Rolexklock­a som återfanns vid ett beslag i en bostad i Huddinge.
FOTO: POLISEN ROLEX. Ett fordral till en Rolexklock­a som återfanns vid ett beslag i en bostad i Huddinge.
 ?? BILD FRÅN FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL ?? INBROTT. Två gärningsmä­n som fastnade på en övervaknin­gskamera.
BILD FRÅN FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL INBROTT. Två gärningsmä­n som fastnade på en övervaknin­gskamera.
 ?? FOTO: POLISEN ?? DJURSHOLM. DJURSHOLM Ett av två t å gripanden, i d i närheten äht av ett tt inbrott på Djursholm, skedde här på Skärsnäsvä­gen i Djursholm.
FOTO: POLISEN DJURSHOLM. DJURSHOLM Ett av två t å gripanden, i d i närheten äht av ett tt inbrott på Djursholm, skedde här på Skärsnäsvä­gen i Djursholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden