Mitt i Bromma

Petra dejtar killar från fem tidsepoker Kärleken är kontextuel­l, samtidigt evig och tidlös. Folk har känt stark kärlek och passion i alla tider.

I tv-serien Min historiske pojkvän har Petra Mede gett upp hoppet om att hitta kärleken i nutid. Därför dejtar hon killar från olika århundrade­n – riddare, bokbindare och bönder.

- Text: Jonas Berge

TIDSMASKIN. Programled­aren reser tillbaka i tiden i nya tv-serien Min historiske pojkvän

Fem århundrade­n och sex män hinner Petra avverka på sex avsnitt. För att förstå hur samhället fungerade under de olika epokerna har hon historiker­n Brita Planck till sin hjälp. Dessutom finns terapeuten Björn Hedensjö för relationsr­åd. Han vet emellertid inte att hon pratar om andra tider.

– Jag berättar inte att min man är riddare till exempel, utan bara att han är väldigt religiös. Det blir en mycket rolig kommunikat­ion med helt nutida terapi, säger Petra Mede.

– Jag blir väldigt kär i honom. Glöden finns där. Men man kan säga att kristendom­en äventyrar vår relation. Det blir väldigt oprivat och väldigt reglerat.

Det kan man lugnt säga. I en intim scen med riddaren, som spelas av Simon J Berger, har de flera personer i publiken som ska kontroller­a att allt går rätt till.

– Religionen har legat där i bak- eller förgrunden och lagt sordin på stämningen genom hela historien egentligen. Man kan väl säga att samhällets bästa har gått före individens.

Kallt i ett gammalt slott

Petra erkänner att hon till viss del har haft en romantiser­ad bild av svunna tider.

– Jag är ju mycket för bekvämligh­eter och inte så mycket naturmänni­ska. Det kan bli oerhört dragigt i ett medeltidss­lott.

Humor är avgörande i ett förhålland­e för Petra.

– Vad ska annars få en att ticka? Jag går på laughs per minute!

På 1700-talet när hon dejtar Gustaf Hammarsten­s känslige och vitsminkad­e poet, blir det kanske lite väl mycket skratta åt, i stället för med.

Samtidigt sticker århundrade­t ut som mindre könsstereo­typt. Det var ädelt att vara känslig.

– Ja, i alla fall för männen – som vanligt, konstatera­r Petra Mede krasst.

Tvingas hon välja århundrade lutar det ändå åt 1800-talet, trots att hon då är fattig bondhustru.

– Då går jag mycket på kläderna. På medeltiden var allt så tungt och på 1700-talet var allt så åtsittande och stort och jag kom knappt ut genom dörren. På 1800-talet var det enkelt och rent – och så var jag snyggast där.

Hur är du själv på en dejt?

– Spånd, nervös och obekväm.

”Ge bokbindare­n en chans!”

Om någon av männen när upp till Petras högta krav återstår att se, men kanske är uttalandet om Jonas Malmsjös bokbindare på 1600-talet en antydan:

– Det är en enorm passion!

Med en bokbindare?!

– Jag säger: Ge bokbindare­n en chans! Han är svår att motstå när han slänger med håret. Men ni får väl se. Det kan vara andra omständigh­eter som spelar in. Om allt bara hängde på mig vore livet lätt!

Kan vi lära oss något av historien när det gäller relationer?

– Att kärleken är kontextuel­l, samtidigt evig och tidlös. Folk har känt stark kärlek och passion i alla tider. Hur den har kunnat levas ut är en annan sak, säger Petra Mede.

– Det låter oromantisk­t men jag kan förstå att man under långa tider har sett familjen som ett företag. Det har handlat om att hitta ett sätt för alla att överleva och det kan kännas ganska skönt. Man avdramatis­erar bilden av relationer och lägger känslorna lite åt sidan.

Varför ska man se Min historiske pojkvän?

– Om man vill skratta utan att få dåligt samvete, för man lär sig något samtidigt.

 ?? FOTO: BALUBA/TV4 FOTO: DANIEL STIGEFELT ?? BONNIGT. Petra Mede som hustru till en 1800-talsbonde, spelad av Olof Wretling.
NÄRKONTAKT. Simon J Berger och Petra Mede i Min historiska pojkvän.
FOTO: BALUBA/TV4 FOTO: DANIEL STIGEFELT BONNIGT. Petra Mede som hustru till en 1800-talsbonde, spelad av Olof Wretling. NÄRKONTAKT. Simon J Berger och Petra Mede i Min historiska pojkvän.
 ?? FOTO: TV4 ?? RADARPAR. David Líndgren och Petra Mede ledde i Let’s Dance i våras.
FOTO: TV4 RADARPAR. David Líndgren och Petra Mede ledde i Let’s Dance i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden