Mitt i Bromma

Socialrådg­ivning på telefon blir kvar

Jessica lyssnar på människor

- Klara B Orreteg

Rådgivning på telefon kan sänka tröskeln när det känns tungt att behöva kontakta socialtjän­sten.

– Vi har tid att lyssna, säger rådgivaren Jessica Ottoson.

Det ringer ungefär 25 personer dagligen till Jessica Ottosson och hennes kollega på socialtjän­stens rådgivning­stelefon.

Många inleder samtalet med: ”Det är första gången”. De är nervösa, till och med rädda, för att prata och berätta. Men det brukar släppa efter ett tag.

Har blivit permanent

– Med mig kan de bolla. Jag har tiden att prata och lyssna. Det är nästan det viktigaste, säger Jessica.

Socialrådg­ivning på telefon startade som en kompliment­erande tjänst under pandemin. Då drabbades många av arbetslösh­et och ekonomiska svårighete­r vilket skapade frågor. Även orosanmäln­ingarna ökade under pandemin berättar Jessica. Då kunde människor ringa och fråga hur man när man misstänker att ett barn far illa.

Antalet som ringde gick från fem stycken den första dagen, till 466 under mars månad i år. Nu har tjänsten permanenta­ts.

Går bra att vara anonym

– Det är en del i att förstärka förtroende­t för socialtjän­sten och att visa att det inte bara är någon slags institutio­n man besöker på inbokade tider på ett kontor. Den är en del av vår välfärd, säger socialborg­arråd Jan Jönsson (L).

När man ringer till rådgivning­en öppnas inget ärende. Du kan vara anonym och de som svarar kan inte läsa din journal.

– Det sänker r tröskeln. Det är r inte så lätt att veta a var man ska höra av sig. Stockholm är krångligt med sina 13 stadsdelar och flera olika enheter, säger biträdande enhetschef Sofia Månsson.

Rådgivning­en kan hjälpa till att reda ut vad för sorts hjälp man behöver.

– Vi bollar tillsamman­s. Då kan det också bli lättare för personen att reda ut för sig själv vad man behöver, säger Jessica.

Största gruppen inringare har frågor om ekonomiskt bistånd, missbruk och boende. Men många ringer också för att de är oroliga för egna eller andras barn. Många som ringer på grund av oro för annan.

– Anhörigstö­det är något vi lyfter fram för de som ringer åt någon annan. Det är få som vet att det finns, säger Sofia Månsson.

Med mig kan de bolla. Jag har tiden att prata och lyssna.

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? TILLGÄNGLI­G. Jessica har tid att lyssna, en viktig del av rådgivning­en.
FOTO: KLARA B ORRETEG TILLGÄNGLI­G. Jessica har tid att lyssna, en viktig del av rådgivning­en.
 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? Sofia Månsson.
FOTO: KLARA B ORRETEG Sofia Månsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden