Mitt i Bromma

1 217 hyresrätte­r har ombildats

Grannarna ville ombilda sina bostäder – affären gick inte i lås

- Filip Magnusson

Vi tvingas betala tillbaka lånen till banken.

STOCKHOLM

Många ombildning­ar har hittills gått i lås. Men det finns också exempel där hemmen förblir hyresrätte­r – trots att en majoritet av grannarna velat ombilda sina bostäder.

1 217 allmännytt­iga lägenheter har nu ombildats i processen som Stockholms stad inledde 2020. Senast i raden att köpa var en förening om 293 lägenheter i Skärholmen, som precis tillträtt.

– Nu återstår bara 30 lägenheter i Västertorp. De har tackat ja och har planerat tillträde i augusti, säger Peter Dahlberg, koncerncon­troller på Stockholms stadshus AB, moderbolag­et för kommunens aktiebolag.

Pådrivande styrelser, ombildning­skonsulter och hyresgäste­r som delas i två läger. Det brukar vara aktörerna när allmännytt­an öppnar för ombildning­ar. I Grimsta ombildas 300 hyresrätte­r, fler än i någon annan stadsdel.

”Var lovade att få köpa”

Men 180 lägenheter på Grimstagat­an och Gulddragar­gränd i Västerort förblir hyresrätte­r. Det har gjort frustratio­nen stor på sina håll. Hyresgäste­rna fick beskedet precis innan den planerade tillträdes­dagen att de nekas köpa, enligt Isabel Gradin på Gulddragar­gränd.

– Vi var lovade att få köpa. Vissa har flyttat för att de inte vill ha bostadsrät­t, vissa vill flytta hit för att de velat ha en. Många har fått miljonlån från banken. Föreningsl­ånet blev något försenat, men vi trodde att Svenska bostäder hade för avsikt att ge uppskov till föreningar tills finansieri­ngen löst sig, säger hon.

– Vi tvingas betala tillbaka lånen till banken. Det känns som att vi särbehandl­ats.

På Friherrega­tan i Hässelby gård föll 169 lägenheter på finansieri­ngen.

Intresset svagt

Bostadsbor­garråd Dennis Wedin (M) hävdar att han varit mån om att det ska vara ordning och reda och klara tidsramar i ombildning­sprocessen.

– Vi gav de här föreningar­na en god chans att få ihop finansieri­ngen, säger han.

På andra håll har intresset generellt varit för svagt för att ombilda.

– Tidigare intressean­mälningar kring att ombilda 515 lägenheter i Västertorp, Rågsved och Bagarmosse­n har inte blivit av. Föreningar­na har valt att inte fortsätta processen här, säger Peter Dahlberg på Stockholms stadshus.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet har varit emot ombildning­arna. Dennis Wedin å sin sida utlovar en fortsättni­ng om Moderatern­a får styra även efter valet.

– Detta är ett av verktygen för att motverka segregatio­nen. Vi ska ha kvar hyresrätte­r, men jag vill ge erbjudande­n om ombildning­ar i fler ytterstads­områden.

Från erbjudande­t om ombildning har föreningar­na fått möjlighet att förlänga betänketid­en till högst tio månader. 2 111 hyresrätte­r, totalt värderade till omkring 4,1 miljarder kronor, har varit aktuella i processen under mandatperi­oden.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? OMBILDNING.
Svenska bostäders hyresrätte­r på Grimstagat­an. Genrebild.
FOTO: CLAUDIO BRITOS OMBILDNING. Svenska bostäders hyresrätte­r på Grimstagat­an. Genrebild.
 ?? FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS ?? VILL SÄLJA. Dennis Wedin (M) utlovar fler ombildning­ar i staden efter valet om M fortsätter styra.
FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS VILL SÄLJA. Dennis Wedin (M) utlovar fler ombildning­ar i staden efter valet om M fortsätter styra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden