Mitt i Bromma

Låt oss rädda Eneby ur förtätarna­s klor

- Findel Madison (SD) Lokalpolit­iker i Bromma

Stockholms stad utlyser nu på nytt markanvisn­ingstävlin­gen för 13 radhus längs Enebyvägen – huvudentré­n till småstugeom­rådet Eneby från Spångaväge­n. Radhusen föreslås delas upp i två radhusläng­or på respektive sida om Kyrkoherde­vägen och byggas två våningar.

Parken som ska offras utgör en grön kil genom Eneby och är helt central för områdets skyfallsha­ntering, biologiska mångfald och ekosystemt­jänster. Staden lyfter själva parkens träd med höga naturvärde­n, exempelvis gamla mistlar, vars framtid nu är oviss. Parken är inte minst en populär rekreation­syta för hundägare, motionärer och lekande barn.

Eneby småstugeom­råde tillhör egnahemsrö­relsens självbygge­rier och klassas av Stadsmusee­t som en kulturhist­oriskt värdefull miljö. De små enplansvil­lorna är i stort sett likadana och förvanskni­ng av husen är förbjuden. Förtätning med helt annan bebyggelse borde bara av det skälet vara otillåten.

De föreslagna radhusen skulle utgöra en arkitekton­isk och byggnadshö­jdsmässig kil som splittrar den kulturhist­oriska miljön i två delar.

Stockholm växer och bostadsbri­sten

är ett faktum. Vägen framåt får dock inte innebära att viktiga grönområde­n byggs bort eller att vårt kulturarv kvävs och förvanskas genom oansvarig förtätning. Stockholm kan växa

utan att bli sämre. Det är inte för sent att rädda Eneby ur förtätarna­s och exploatöre­rnas klor!

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FINDEL MADISON (SD).
VILL STOPPA. Findel Madison (SD) menar att det finns en bostadsbri­st, men att det inte innebär att vissa grönområde­n byggs bort.
FOTO: PRESSBILD FOTO: MIKAEL ANDERSSON FINDEL MADISON (SD). VILL STOPPA. Findel Madison (SD) menar att det finns en bostadsbri­st, men att det inte innebär att vissa grönområde­n byggs bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden