Countrysmart

VARBERG KUSTHOTELL

-

Regnet hänger i luften, väderappen lovar bättring mot kvällen och med lite tur kan det klarna upp under de tjugofem milen från Österlen till Varberg. Det gör det inte. Men så händer det, och när vi rullar in på parkeringe­n vid Varbergs Kusthotell bryter solen genom det stora blågrå och lyser upp fasaden på de ståtliga byggnadern­a. Bara fyrtiofem steg från havet och

en historia att berätta.

Vi checkar in, och vår Cooper Countryman får sin plats vid en av laddstolpa­rna. Väl på rummet blir det problem. Stanna i den oemotstånd­ligt härliga sviten, hänga i soffan och gå all in på utsikten – eller på med rätta skorna och ta med kameran på en tur runt Subbe fyr? Kompromiss: en stannar och en går.

Ut i naturen. Den grusade, breda stigen leder upp mot fyren, men innan det är dags att sätta fötterna på den klippiga vägen delar sig stigen. Sedan en gång till, och naturen byter skepnad från skog till öppet landskap med utsikt över havet. Inte konstigt att Carl Larsson med familj valde att hyra så kallat sommarnöje här vid Apelviken under sommaren 1887 då han undervisad­e vid Konsthögsk­olan Valand i Göteborg.

Tillbaka på hotellet är det dags för spa. I tider av pandemi är den tilldelade tiden till för att passas, och det är gott om plats i allt från bastu till den generöst tilltagna poolen. Hålliiiiih­ållavstånd­hål

”Med lite tur kan det klarna upp under de tjugofem milen från Österlen till Varberg.”

luuuut gäller! Och att hålla ut är inget problem på kusthotell­et med ursprung som hälsobrunn sedan två sekel tillbaka. Här finns en tradition av spa och havsbad att förvalta och utveckla.

Det började med stadens naturliga vattenhål – Svartekäll­an i Apelviken. Ryktet spred sig, och det blev känt att här kunde man både bli botad från sjukdom och få skydd mot ondska. Det blev på modet att dricka brunn och gärna till det en härlig middag eller supé i gröngräset. Många hälsogäste­r lockades till Varberg, men efter sjuttiosju år hade källan och brunnen gjort sitt.

”Att hålla ut är inget problem på kusthotell­et med

ursprung som hälsobrunn sedan två sekel tillbaka.”

Järnvägen och ångbåtstra­fiken satte fart på reslusten och allt fler ville till Varberg. Man ville bada, och staden såg möjlighete­rna. År 1886 stod varmoch kallbadhus klara, och det erbjöds gyttje- och tångbad, massage, bastu samt varma duschar och kalla havsbad. Celebritet­er och kunglighet­er besökte staden och bidrog till att sätta Varberg på kartan som badkulture­ns stjärna. Dagens Thalasso-spa med klassiska behandling­ar som tångbad, kallbad, bastu och massage bottnar alltså i en lång och lokal tradition. På riktigt.

Tillbaka i nutid är det dags för middag, och av skäl som inte behöver nämnas är sittningar­na fördelade i både tid och rum. Det fungerar fint, och de tre rätterna levereras i snygga presentati­o

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Havet är nära – och det är också soffan, sängen och minibaren.
Havet är nära – och det är också soffan, sängen och minibaren.
 ?? ?? Inga vågar idag i Sveriges paradis för surfare.
Inga vågar idag i Sveriges paradis för surfare.
 ?? ?? Gott om plats i restaurang­en som fortsätter ut både till höger och vänster i byggnaden.
Gott om plats i restaurang­en som fortsätter ut både till höger och vänster i byggnaden.
 ?? ??
 ?? ?? Med råvaror i säsong...
Med råvaror i säsong...
 ?? ?? ...och av lokala producente­r.
...och av lokala producente­r.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Varbergs fästning var under 1600-talet en av Europas starkaste försvarsan­läggningar.
Varbergs fästning var under 1600-talet en av Europas starkaste försvarsan­läggningar.
 ?? ?? Sandstrand, havsbad, kallbadhus, klippor och strandänga­r – allt på samma plats.
Sandstrand, havsbad, kallbadhus, klippor och strandänga­r – allt på samma plats.
 ?? ?? Spa med generöst tilltagen pool.
Spa med generöst tilltagen pool.
 ?? ?? Här trivdes Carl Larsson med familj, och det är inte konstigt.
Här trivdes Carl Larsson med familj, och det är inte konstigt.
 ?? ?? Nu kör vi vidare mot Lysekil.
Nu kör vi vidare mot Lysekil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden