Countrysmart

FEST mellan hägg och syrén

- TEXT KRISTINA FRÖLING • FOTO EWA-MARIE RUNDQUIST

Duka med avstånd, bjud på handsprit och håll festen utomhus. I pandemitid­er finns inget dåligt väder, det finns bara dåligt tänk. Festernas mästare Micael Bindefeld ställer om hemma i trädgården på Aspvik enligt dagens gällande vett och etikett.

Vänskap är som en trädgård, och den måste odlas för att blomstra och ge frukt. Och för att odla sin trädgård måste man ta del av och tänka igenom sina erfarenhet­er för att, enligt Voltaire, kunna bli kultiverad. Alla rätt för Micael Bindefeld som har trädgård, erfarenhet och full koll på det socialt kultiverad­e livet. Som inte alla gånger är en fest, även om det är hans vardag som eventarran­gör och PR-konsult med högt ställda krav på framgång och perfektion.

Sedan mars förra året är nästan ingenting som förut, men det har inte tomatplant­orna, dahliorna och pelargoner­na ingen aning om. Hallonbusk­arna, zucchinin och hortensior­na bryr sig inte heller. Men det gör deras ägare, och det är ett stort jobb att hålla allt på den nivå som odlaren själv har satt.

– Jag har ständigt dåligt samvete för att jag inte hinner med riktigt allt jag vill göra. Vattna, rensa och flytta lökar och krukor från ett ställe till ett annat i växthuset eller ute i rabatterna. Det är mycket jobb, men jag älskar vår trädgård och vill hela tiden lära mig mer. Som odlare blir man aldrig fullärd.

Men när det handlar om hur en fest ska skötas finns knappast mer kunskap att hämta för Micael Bindefeld. Att ställa in allt vad socialt umgänge heter har inte varit aktuellt hemma hos Micael, mannen Nicklas och sonen Simeon. Det gäller bara att planera och arrangera på ett annat sätt än normalt.

– Det viktigaste är att man har respekt för situatione­n och för varandra. Och det går att göra trevliga fester också i den tid vi har nu och sannolikt ett tag framåt.

Som alltid börjar festen med en inbjudan. Redan här är det viktigt att vara tydlig: känner du dig minsta dålig - håll dig hemma!

– Ett sent återbud brukar inte uppskattas av den som bjuder in. Nu är det tvärtom, och den som hör av sig i sista minuten på grund av symtom på något sätt är värd att tacka.

När gästerna väl är på ingång är det bra med en dos handsprit innan välkomstdr­inken. Ett tips är också att sprida ut ankomstern­a med några få personer i taget och med en timmes mellanrum.

– På det viset kan man bjuda fler att få umgås med. De som kom först har hunnit gå hem innan den sista kommer.

Att duka utomhus är självklart, och lika

så att placera kuverten med gott avstånd mellan varandra. Finns risk för regn räcker det gott med ett tälttak över borden. Istället för buffé är det säkrare att lägga upp maten på tallrikar, och placera dem på flera stationer för att hjälpa gästerna att hålla avstånd.

Mellan hägg och syrén går det alltså bra att ha fest, och den som har en trädgård har också en lokal att odla vänskap i. Intresset för trädgård har Micael Bindefeld haft sedan han var liten. Framtida yrkesval: finansmini­ster eller trädgårdsm­ästare.

Lite så blev det ändå, för med fyra hektar mark med trädgård och växthus måste man ha fingrarna både i jorden och i luften för att känna åt vilket håll det blåser. Och att inte ta sig vatten över huvudet med risk för att pelargoner­na torkar.

– Mitt råd till den som vill börja med trädgård är att sätta ambitionsn­ivån på en rimlig nivå. Det ska vara roligt att odla.

Många timmar blir det för Micael bland hägg, syrén, plantor och växter. Med sig har han ofta och gärna sonen Simeon, och det är timmar med delad nytta och glädje. Det är stunder av berättande där minnen och kunskap flyttas från far till son. Om trädgården, djuren och livet i smått och stort. För familjen Bindefeld har berättande­t alltid varit viktigt. Och för att inte glömma historien finns sedan 2014 Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelse­n. Om stiftelsen­s viktiga uppgift berättar vi i nästa nummer av Countrysma­rt.

”Att duka utomhus är självklart, och likaså att placera kuverten med gott avstånd mellan varandra.” ”Jag är som rabarber. Tidigt uppe, sur men väldigt härlig med rätt mängd socker.”

Micael Bindefeld

 ?? ?? På våren flyttar växterna ut från växthuset, och till hösten ska de in igen. Bakom allt syns boningshus­et, och det ritade Ragnar Östberg 1937.
På våren flyttar växterna ut från växthuset, och till hösten ska de in igen. Bakom allt syns boningshus­et, och det ritade Ragnar Östberg 1937.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden