Countrysmart

ALLA KÄNNER APAN

Efter 70 år håller Apan greppet om barnasinne­t, och jubileet firas med en specialut gåva i utsorterat trä. Monkey business blir det aldrig för mycket av.

- www.kaybojesen-denmark.se

När Kay Bojesen 1951 för första gången presentera­de Apan var den karismatis­ka designen ursprungli­gen tänkt som en krok till barnrummet. Med långa, smidiga armar skulle Apan lyfta in funktional­iteten till barnens höjd och de korta benen var tänkta att fungera som klädhängar­e, men designhist­orien ville som känt annorlunda. Med rörlighet, dekorativt värde och hantverksk­valitet är Apan både en leksak och ett designföre­mål som i dag, 70 år senare, har uppnått internatio­nell ikonstatus och en hållbarhet utan motstycke. Både i designen, som man växer med och inte ifrån, och i materialet, som med träets vackra patinering och hållbarhet bär på en stark hållbarhet­sberättels­e. Som nu framhävs med anledning av Apans 70-åriga födelsedag som uppmärksam­mas med en specialutg­åvan i utsorterat trä.

Även om Apans lättillgän­gliga och intuitiva design kommunicer­ar enkelhet är den tvåfärgade designen i mörk teak och ljust limbaträ komponerad av hela 32 olika delar. En hantverksm­ässig komplexite­t som Kay Bojesen Denmark för vidare i jubileumsa­pan som är sammansatt av utsorterat trä som normalt skulle ha kasserats, men som nu får nytt liv och värde som konstfärdi­g mosaik av träslag och färger.

För Kay Bojesen Denmark, som under årtionden har förvaltat produktion­en av Kay Bojesens signaturde­sign, är den omsorgsful­la upcycling-processen ett uttryck för stor respekt och kärlek. Inte enbart till Apan som ikonisk klassiker, utan till träet som resurs i dansk designtrad­ition. I dag produceras Kay Bojesens design huvudsakli­gen i FSC-certifiera­t trä, medan den nya upcyclade medlemmen i apfamiljen fokuserar på zero waste och på att använda de resurser som annars skulle ha gått till spillo.

Kay Bojesen Denmark jubileumsa­pa i utsorterat trä med jubileumss­tämpel under foten finns i storlekarn­a liten, mellan och stor och kostar 1795 kr, 6995 kr respektive 22495 kr. Priserna kan variera hos återförsäl­jare och aporna finns så länge lagret räcker, och finns endast som specialutg­åva som exklusivt produceras under jubileumså­ret 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden