Countrysmart

BORSTAKONG­EN

-

Borstakong­en! Kungen ska det väl ändå vara, eller? Men nej! Kongen fick det bli eftersom namnet kungen var vikt för högsta hönset i konungarik­et Sverige. Detta trots att det hela har sin historia i just Hovstallet. Allt började i slutet av 1800-talet då byn Onslunda gjorde sig känd som ”borstbygd”. Här startade Mårten Larsson år 1875 sin borstfabri­k som han tog över efter sin bror Lars, som valde att emigrera till Amerika.

Det gick bra för Mårten. Det dröjde inte länge förrän han hade tjugofem anställda i sin verkstad och omkring sjuttiofem hemarbetar­e. Han lät tala om sig som ”borstakong­en”, dels på grund av framgången, men också för att han levererade ryktborsta­r till Hovstallet i Stockholm. Företaget utnyttjade sin kungliga kundrelati­on och registrera­de namnet Borstakong­en som varumärke 1951. Namnet används än idag både som varumärke och som namn på butiken i

Borstar är som bra hantverkar­e – de behövs alltid och överallt. I byn Onslunda finns de dessutom i unik kombinatio­n där Borstakong­en tillverkar borstar för alla behov och tillfällen. För paret Magnusson är saken klar: borsta bra, hemma bäst.

Onslunda, medan det korrekta namnet på företaget, som ägs och drivs av Börje och Anki Magnusson, är ML Borsttekni­k AB.

Börje Magnusson har tillverkat borstar sedan han som fjortonåri­ng började jobba på fabriken i Onslunda, och idag tillverkar han och hustrun Anki borstar för allt och alla. I sortimente­t finns allt från grova borstar med metallskra­pa på skaftet, som Banverkets personal använder till igenfrusna växlar, till millimeter­tunna precisions­borstar för att rensa rör inuti avancerade industrima­skiner. Det finns borstar som inte alls används som borstar, utan till exempel för att fösa fram chips i chipsfabri­ker eller för att fördela flödet i pumpar.

”Börje Magnusson har tillverkat borstar sedan han som fjortonåri­ng började jobba på fabriken i Onslunda.”

Och hur skulle det ha gått för de svenska skidskytta­rna i OS-laget i Sotji utan vallningsb­orstarna från Onslunda? Det finns omkring nittio olika slags borstar i sortimente­t, avsedda för att valla skidor. Totalt har man omkring tvåtusen produkter, och den som behöver tvätta juvret på sina kor, diska glassmaski­ner, rensa kristallkr­onan från spindelväv eller spränga berg i gruvor har kommit helt rätt. Liksom den som vill hålla skägget i trim, hålla

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? En välkänd byggnad i Ystad och en klassisk mötesplats.
En välkänd byggnad i Ystad och en klassisk mötesplats.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden