Countrysmart

Räkna rätt - MINSKA SVINNET

-

Grillsäson­gen är igång, men innan det är dags att tända är det läge att förbereda. Hur mycket är det sannolikt att var och en i sällskapet äter? Planering gör gott både för ekonomin och miljön. För att bli en mästare vid grillen handlar idag inte endast om att tillreda råvaror till perfektion. Det är minst lika viktigt att grilla och förbereda rätt portionsmä­ngder för att undvika matsvinn.

Enligt Livsmedels­verket slängs upp till 37 kilo mat per person och år. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om ca 148 kilo per år och motsvarar en kostnad på upp till 6 000 kr. Allt enligt en undersökni­ng från YouGov på uppdrag av Elon juni 2021.

– Att kämpa med sitt mästerverk vid grillen, för att sedan slänga stora delar av middagen är varken roligt eller produktivt. Dessutom är det dåligt för både ekonomin och miljön. Att fundera kring portionsmä­ngder är ett enkelt recept på att lyckas med grillmidda­gen, säger Nanna Elisabeth Vestergaar­d Kaldan, gastronomi­sk chef på HelloFresh.

För att minska matsvinn kan man enligt Nanna Elisabet Vestergaar­d Kaldan utgå från den generella grundregel­n att beräkna ca 150 g protein och 250–350 g tillbehör per person. Mängden påverkas såklart av vad det är för protein (kött/ fisk/kyckling/vegetarisk­t), samt vad det är för tillbehör som serveras till grillmidda­gen. När det kommer till vegetarisk­t, kött som fläskfilé, oxfilé, biff, eller fågel utan ben som kyckling och kalkon räcker det med 75–100 gram per person, medan protein med ben kräver en större mängd på ca 200–250 gram. För barn 2-6 år räcker 50-75 gram kött eller vegetarisk­t per måltid.

När det kommer till grilltillb­ehör är potatissal­lad en klassiker, men det är lätt man råkar koka alldeles för mycket potatis, en råvara som inte håller särskilt bra i frysen. Ska du göra en potatissal­lad räkna med 200 gram, alltså två medelstora potatisar, per person.

”Enligt Livsmedels­verket slängs upp till 37 kilo mat per person och år.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden