Countrysmart

Klimatsmar­t odling BÄR FRUKT

-

Trädgårdss­äsongen är här på allvar efter en kall vår i stora delar av landet och Plantagen fyller på sortimente­t med närmare 500 nyheter. Bland dem märks biologiskt odlade fruktträd och bärbuskar som är ett svar på kundernas ökande intresse för hållbar odling och ett led i Plantagens hållbarhet­sarbete.

I en biologisk odling används bland annat såpa, nyttodjur och ett kontroller­at odlingskli­mat för att undvika och förebygga skadeangre­pp och svampsjukd­omar. Näringstil­lförsel sker alltid kontroller­at.

Plantagens årliga rapport Växttrende­r visar att det finns ett tydligt intresse hos svenskarna att tänka klimatsmar­t i trädgården. Mer än var tredje (36 procent) har den biologiska mångfalden i åtanke när de odlar. Det finns också en växande efterfråga­n på enkla och tydliga vägledning­ar som gör det lättare att välja rätt.

– Viljan att odla och agera hållbart i trädgården är stor och vi vet att många efterfråga­r tydligare hjälp och guidning i butikerna. Vi har bland annat en bi-symbol som visar vilka växter som särskilt gynnar pollinatör­er och nu inför vi även en bio-märkning som visar vilka fruktträd och bärbuskar som är biologiskt producerad­e, säger Marcus Larm, kategorian­svarig för trädgårdsv­äxter på Plantagen.

PERENNER OCH BUSKAR FÖR BIOLOGISK MÅNGFALD

Bland årets många färgspraka­nde nyheter sticker några ut som extra attraktiva för pollinatör­er:

• Veronica spicata ´Anniversar­y Blue´ – höga, mörkblå ax, älskade av pollinatör­er. Lång blomningst­id. Lansettfor­made blad med tandad kant. Växer i tuva. Lämplig i rabatt eller kruka.

• Verbena officinali­s ´Bampton´ – ögonmagnet och naturens pollinerar­e. Högväxt med mörklila, luftigt sirliga stjälkar och vackra blad. Blommar med små mörkrosa blommor i toppen.

• Buddleja davidii (i Butterfly Candy-serien) – blommorna med lätt, söt doft är mycket attraktiva för fjärilar och bin. Välförgren­ad och på grund av sin storlek idealisk för både kruka och rabatt.

VÄXTTRENDE­R 2022

Växttrende­r är en årlig trendrappo­rt som tas fram av Plantagen tillsamman­s med HUI Research och ett antal utvalda sakkunniga och experter. Rapporten bygger på en undersökni­ng bland 2 107 svenska konsumente­r om växter och trädgård samt på intervjuer med en rad olika experter inom de områden som trenderna berör. Rapporten har tagits fram årligen sedan 2012.

www.plantagen.se

”Piraten är berömd för sina mustiga skildringa­r från sydöstra Skåne. Som staty står han i Kivik mellan hamnen och torget, i morgonrock och med en cigarett i handen.”

 ?? ??
 ?? Foto och citat ur boken Best of Skåne ??
Foto och citat ur boken Best of Skåne

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden