Countrysmart

är emot monarkin i ett modernt samhälle bör ha och visa djup respekt för hur drottninge­n löste sin uppgift som regent. Hon gjorde en enastående insats och var aldrig ledig. Det är så mycket av hennes arbete som inte syntes utåt. Många timmar varje dag har

- TEXT KRISTINA FRÖLING

Han har skrivit hundratals artiklar om Europas kungahus, och han grundade tidskrifte­n Kungliga Magasinet. Timmarna som författare­n och hovexperte­n Roger Lundgren synts i tv-sändningar är många, senast från London där SVT bevakade begravning­en av drottning Elizabeth II i Westminste­r Abbey.

Fem timmars direktsänd­ning av en händelse som uppmärksam­mas över hela världen är en stor sak också för den mest erfarne kommentato­rn. Men när Roger Lundgren lämnade TV-huset på Östermalm var han nöjd med sin insats och samspelet med Anna Hedenmo och Ann-Britt Ryd Pettersson. Det krävs mycket för att det ska bli rätt och så lite för att det ska gå fel.

– Vi hittade rätt tonläge och det lugn som behövs för att visa respekt. Det gäller att förmedla informatio­nen så att den blir intressant för tittarna och att inte prata i mun på varandra. Framför allt är alltihop så fruktansvä­rt sorgligt, men jag tycker att vi lyckades bra, säger Roger.

Efter 70 år på tronen och 96 år i livet somnade drottning Elizabeth II in hemma på Balmoral Castle i Skottland. Beskedet togs emot av en chockad omvärld som, trots drottninge­ns höga ålder, inte såg det komma. För att citera Boris Johnson:

– Det låter förstås konstigt, men på något sätt trodde vi att hon var odödlig.

Men inte ens en drottning har evigt liv. Detsamma gäller kungar, prinsar och prinsessor, som till skillnad från andra makthavare ändå represente­rar en kontinuite­t.

– Politiker kommer och går men monarkin består. Efter sju decennier med en drottning som alltid funnits där känner sig många identitets­lösa. Även de som

hundar. Precis som Elizabeth II gjorde i verkliga livet.

– Här finns familjens privata paradis. Drottninge­n älskade hundar och hästar. Hon hade också massor med humor.

Som exempel berättar Roger om en händelse från just Balmoral. Drottninge­ns livvakt Dick Griffin får ett meddelande om att hennes majestät vill ta en långpromen­ad på kullarna, och att han därför ska förbereda en korg med kaffe och smörgåsar. Drottninge­n och Griffin ger sig iväg, och efter en stunds promeneran­de möter de ett amerikansk­t par som är ute på vandring. De stannar och pratar väder och vind, och det är tydligt att amerikanar­na inte känner igen drottninge­n. Efter en stund frågar den ena amerikanen drottninge­n var hon bor. Hon svarar att hon bor i London men att hon har ett fritidshus i trakten, och att hon varit här sedan hon var barn, alltså över åttio år. Amerikanen svarar att då måste hon väl ha träffat drottninge­n? Hennes majestät svarar snabbt att det har hon inte, men att Dick här träffar henne regelbunde­t. Den amerikansk­e vandraren blir alldeles till sig och vill veta mer om hur monarken är som person. Dick svarar att hon kan vara lite giftig men att hon har en härlig humor. Nu blir amerikanen ännu mer till sig i trasorna. Han lägger armen runt axlarna på livvakten, lämnar över kameran till drottninge­n och ber henne ta en bild på de tre. Sedan byter de plats och Dick tar en bild på det amerikansk­a paret och drottninge­n. Turisterna säger adjö och drottninge­n säger till sin livvakt att hon skulle älska att vara en fluga på väggen när amerikanar­na visar bilderna för sina vänner på hemmaplan som förhoppnin­gsvis känner igen henne.

– Man kan föreställa sig reaktionen när amerikanar­na så småningom får klart för sig att det var drottninge­n de träffade! Och om hon inte haft humor skulle hon knappast ha ställt upp på att bjuda barnboksst­järnan Paddington på te och dra upp marmeladsm­örgåsar ur handväskan.

Med den komedisket­chen stal drottninge­n och Londonbjör­nen showen vid konserten för 70-årsjubilée­t utanför Buckingham Palace. Där hade 22 000 personer samlats för att hylla sin 96-åriga monark.

Medan humor var en av hennes signifikan­ta egenskaper, var den främsta hennes stoiska

lugn. Trots de skandaler som hennes egen familj ställt till med under åren, stod hon fast vid sitt ”never complain, never explain”.

– Något drama har aldrig kretsat runt hennes egen person. Det har bidragit till hennes framgång som monark.

Det inofficiel­la mottot ”klaga aldrig, förklara aldrig” sägs komma från 1800-talets brittiske premiärmin­ister Benjamin Disraeli, och det antogs av drottningm­odern.

Under åren som hovexpert har Roger träffat många kungar, drottninga­r, prinsar och prinsessor. Camilla Parker Bowles lärde han känna under den tid då hon var som mest utsatt för hat på grund av det misslyckad­e äktenskape­t mellan Charles och Diana.

– Jag tyckte synd om henne, skrev ett brev och fick svar. Sedan träffades vi i London och har fortsatt vara vänner. Numera finns inte ett ont ord i pressen om henne, och jag har ändå läst alla tabloider som finns.

Hur monarkin kommer att se ut med Charles III på tronen och drottning Camilla vid sin sida återstår att se.

– Charles har under många år agerat utifrån en politisk plattform och engagerat sig i många frågor. Det måste han sluta med nu och inta en neutral hållning som regent.

Under begravning­sceremonin märktes tydligt hur berörda drottninge­ns närmsta var, och över hela världen kunde tv-tittare ta del av deras sorg.

– Offentligh­eten är på gott och ont. Jag pratade vid ett tillfälle med drottning Margrethe II av Danmark om hur det är att inte få sörja ifred. Hon berättade att hon vid sin sorg efter prins Henriks död kände ett starkt stöd från en engagerad allmänhet.

Medan matroser från den engelska flottan drog och bromsade kistans färd till och från Westminste­r Abbey, fanns också hästarna med i kortegen. Elizabeth II var hästarnas drottning och beskyddare, och själv red hon i över nittio år. Alltid i schalett och in i det sista i slottspark­en. På senare år föredrog hon ponnyer eftersom de var ”närmare marken” som hennes stallchef, Terry Pendry, sa vid en intervju i magasinet Horse & Hound. Som framgångsr­ik uppfödare ägde hon vid sin död hundra hästar och hade ett stort engagemang i hästars välfärd.

På den sista bilden som togs på drottning

Elizabeth II syns hon tillsamman­s med Liz Truss. Något framåtböjd och med handväskan på armen. Kort efter att bilden togs sitter hovexperte­n Roger Lundgren hos SVT i direktsänd­ningen av hennes begravning.

– Många har frågat mig varför det var så formellt och så traditione­ll musik. Och det var precis så det skulle vara. Drottninge­n var själv sedan länge med och formade programmet efter såväl protokolle­t som sin egen önskan. Och hon valde inte Elton John.

In i det sista höll drottning Elizabeth II fast vid löftet hon gav på sin 21-årsdag 1947:

– I declare before you all that my whole life whether it be long or short shall be devoted to your service and the service of our great imperial family to which we all belong.

Och Roger noterar det kung Charles III skrivit på sitt personliga kort i blomsterkr­ansen på kistan: ”In loving and devoting memory. Charles R”.

– R står för rex som betyder kung, säger Roger Lundgren i SVT.

En epok går ur tiden och en ny era tar vid.

När svenska paret Anna och Lars Norrman hittade gården i Klippinge söder om Köpenhamn visste de att hade kommit rätt. Här skulle visionen om ett litet bed & breakfast bli verklighet, och så blev det. För, enligt Norrmans: det som går att drömma om, det går också att genomföra. Och det stannade inte vid b&b. Det blev hotell med restaurang, trädgård och bubbelpool.

Hösten 2021 tog de över Häckeberga slott och här visar de hur ett slott ska se ut enligt The Norrmans. Liksom på The Norrmans i Danmark har Anna inrett med sin unika känsla för stil och finess, och allt är nästan allt köpt från secondhand­butiker och många detaljer är loppisfynd. Flera föremål har fått följa med hem från parets resor över hela världen.

Läs mer om Norrmans längre fram i det här numret.

 ?? ??
 ?? ?? ”Måndagen den 12:e september signerade jag kondoleans­boken hos Brittiska ambassaden i Stockholm.”
Roger Lundgren
”Måndagen den 12:e september signerade jag kondoleans­boken hos Brittiska ambassaden i Stockholm.” Roger Lundgren
 ?? Foto Roger Lundgren ??
Foto Roger Lundgren
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden