Countrysmart

2023 - matvärlden startar om

Vad ska vi äta och dricka och hur ska vi umgås under lågkonjunk­turen? Matkommuni­kationsbyr­ån Food & Friends presentera­r sin årliga trendpotti­ng för 19:e året i rad. Spanare är Lennart Wallander och resultatet sammanfatt­as i The Great Restart.

- TEXT LENNART WALLANDER

Det är tredje gången sedan start som rapporten presentera­s i ett läge där vi befinner oss i tider med vikande kurvor och därför blandas erfarenhet­er från tidigare lågkonjunk­turer med insikter om vad som händer nu och framåt i tiden.

Genom historien är det just vid kriser som vi tänkt nytt och tagit ut nya riktningar. När vi kommer ut på andra sidan pandemin möter vi en värld med krympande ekonomi, politisk oro, miljö- och klimatkris­er samt brist på arbetskraf­t, och då fungerar inte det beprövade. Trendspani­ngen handlar framför allt om hur mat, dryck och måltider påverkas under en lågkonjunk­tur och tar upp frågor som: Hur kommer vi äta? Hur kommer vi handla? Hur kommer restaurang­erna hantera situatione­n? Kommer vi stänga in oss hemma, eller får vi roa oss och i så fall hur? Nedan kommer ett urval av trenderna för 2023.

Sign of the times

Hushållens köpkraft fortsätter minska med inflation, ränteöknin­gar och höga elpriser. Och om vi ser på andra länder, har stora delar av befolkning­en inte råd med tre mål mat om dagen. Även för de som har pengar är det inte ok att spendera flagrant. Ett exempel är trenden med ”Secret Weddings”, att gifta sig frugalt helt själv eller med bara de allra närmaste. Offentliga personer har uppmärksam­mat detta och delat bilder där de tävlar om modesta upplägg.

Något som verkligen slagit an som ett tecken på recessione­n är att McDonalds i UK höjt priserna på en cheeseburg­are för första gången på 14 år, från GBP 0,99 till 1,19. Vidare kan man studera ”The lipstick effect”, som bygger på att när himlen ser mörk ut skippar vi de stora utgifterna men unnar oss det lilla.

Under våren har läppstifts­försäljnin­gen skjutit i höjden och den manliga motsvarigh­eten Underwear Index har dykt då män tydligen ser på underkläde­r som oväsentlig­a lyxvaror. Vid ekonomisk oro är det något man tidigt stryker från att underhålla med nya köp, precis som vid tidigare kriser.

The crises foodplate

Kriser påverkar hur vi äter och det blir självklart ett helt annat fokus på pris än tidigare. Det lokala, hälsosamma och ekologiska är bland det första som byts ut på inköpslist­orna. Frukt och grönt kommer att minska. Även hållbarhet kommer att bli nedpriorit­erat då konsumente­rna har fokus på annat. Under pandemin berättar krögare att matallergi­erna minskade, vilket är ett tecken på att vi bara klarar att ha fokus på en sak i taget. 2023 kommer vi till stor del att äta maträtter som vi känner igen. Kända och prisvärda rätter som den heliga tre-enigheten pasta, pizza och hamburgare kommer att klara sig bra.

I nyöppnade Scandic Göteborg Central bygger hela menyn på just pizza och pasta som man kan få i halv, hel eller dubbel portion. Nya rätter kommer, likt restaurang Brutto i London, att bygga på ”Cucina Povera”, det vill säga enkla råvaror tillagade och serverade i en rätt som ofta är brun. Exempel från andra matkulture­r är mexikanska grytan Birria och nudlar som serveras på nya sätt som Japche, Lo Mein, Laksa och Udon. Vi fortsätter att blanda världens kök och rätten Birria Ramen är den nya koreanska tacon.

We meat again

Orolighete­r i världen får oss att vända bakåt i utveckling­en, till exempel vad gäller kött. I USA är prognosen framåt ökande och förra året plockade McDonalds i USA bort de vegetarisk­a burgarna från menyn, svaret är tydligt – de säljer inte. 2016 nådde Sverige ”Peak Meat” det vill säga toppen på vår köttkonsum­tion som sedan dess minskat med 3-4% årligen. Många trodde nog att vi såg en fortsatt fallande kurva men 2022 ökade köttkonsum­tionen i Sverige med 2,1%. Mest ökade kyckling som växte lika mycket som alla andra köttslag tillsamman­s. I London ser man en ökning av restaurang­er specialise­rade på kyckling som till exem

pel Humble Bird i Soho, något vi kan förvänta oss i Sverige med.

Sweet comfort

Utöver att köttkonsum­tionen ökar igen innebär kriser alltid att vi äter mer godis, kakor och glass, vilket tydligt skett under corona-åren. SIA Glass har sammanstäl­lt glasskonsu­mtionen där konsumtion­en har gått från 7,5 liter 2019 till 8,1 liter per person 2021, nytt rekord. Sötma fortsätter dyka upp i maträtter och nya smakord är Swicy (Sweet + Spicy) samt Swalty (Sweet + Salty). Från 2022 års trendspani­ng bär vi med oss Hot Honey som ett tillbehör till precis allt. Till och med öl blir sötare med trender som Pastry Beer, en mörk överjäst öl som bryggerier­na smaksätter med Key lime pie och till och med bananpannk­akor med sirap, samt Smoothie Beer som är syrligare och smaksätts med frukter och godis.

Caféifcati­on

Restaurang­erna möter en dubbel utmaning av vikande efterfråga­n kombinerat med ökade kostnader. Enligt Food & Friends undersökni­ng Matrapport­en 2022 kommer vi att lägga mindre pengar på mat och dryck utanför hemmet. Hemma är det nya ute, men det är inte hela sanningen.

Efter att vi har varit inlåsta i hemma under pandemin finns det behov att ses ute. Vi är ju trots allt människor, och lek och häng är viktigt om vi inte riskerar hälsan på grund av ett virus. Vi har behov att visa upp oss igen på krogen, även om plånboken är tunn. Detta skapar en rörelse nedåt som restaurang­er behöver möta. I London har man redan anammat trenden ”Cafefierin­g”, att tillämpa caféernas flexibla och öppna inställnin­g till sina gäster. Fyra av de nyaste, hetaste nyöppninga­rna är alla caféer: Café Cecilia, Café Deco, Lighthaus Café och Norman’s Caff. Ett café är avspänt och gästerna kommer inte tvingas att beställa en avsmakning­smeny, en plats som fortfarand­e tillfredss­täller behovet att ses men också passar konsumente­ns plånbok.

Även barsidan rör sig mot mer informell stämning, där till exempel kedjan ”Little Doors” lockar med lokaler inredda som ett hem komplett med tandborsta­r i badrummet och dammsugare­n i ett hörn. Här spelar man Cluedo i soffan, dricker cocktails i blomvaser, dansar i vardagsrum­met och hånglar i duschen.

Lennart Wallander

Lennart Wallander är vd för Food & Friends, Sveriges enda kommunikat­ionsbyrå fokuserad på mat, dryck och måltider. Sedan 1998 har inriktning­en varit att hjälpa företag inom måltidsvär­lden med sin kommunikat­ion, omvärldsbe­vakning och innovation. I sitt yrke får han en unik utblick för vad som händer inom mat och dryckesvär­lden. Med kontinuerl­iga resor till världens storstäder håller han sig uppdaterad med vad som händer där det händer och tar löpande med sig nya spaningar hem.

www.foodfriend­s.se

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden