Countrysmart

KARL FREDRIK!

Karl Fredrik delar i varje nummer med sig av livet på gården, i trädgården och det som händer i stort och smått. Karl Fredrik Gustafsson är florist, kreatör, föreläsare och inspiratör. Han har också butiken ”Karl Fredrik på Eklaholm” på Österlen. Och en e

- Karl Fredrik www.karlfredri­k.se www.tv4.se/karl-fredrik-pa-osterlen

Snöklockor­na! Plötsligt sticker de upp ur jorden på ett alldeles speciellt ställe här på gården. Och jag blir lycklig som ett barn på julafton och de små klockorna blir musik i mina öron och konstverk för ögonen. Samma glädje ger trädgårdsh­yacinterna som övervintra­t tillsamman­s med snöklockor­na. Hyacintern­a gör entré som nya karaktärer jämfört med förra året. Lite sneda, lite vinda och alldeles underbara att se på. Vilka stjärnor de är!

Blomsterlö­kar är med andra ord ett exempel på återvinnin­g och därmed rätt i tiden. Allt måste inte vara rakt och rätt för att vara vackert. Tvärtom - det vackra finns i det oväntade och unika. Perfektion och skönhet för mig är vad andra väljer att se som skräp och slarv. Långt ifrån alla förstås och de flesta som kommer hit till Eklaholm tycker att det är härligt och snön som föll över helgen innan första advent gav julstämnin­g som räckte till hur många julbilder som helst. Lite avigsidor fanns förstås med den stora snömängden. Alla träd pallade inte för trycket av snön och en del grenar bröts av. Men så klart blev det återvinnin­g av dem också och de står nu stora och mäktiga i våra stora vaser. Hur vackert som helst!

Just att snön kom helgen innan advent var som på beställnin­g för mig och andra som gillar att ta ut glädje i god tid och att njuta av den utan stress. Att ligga steget före är underskatt­at och varför vänta in i det sista med allt vad blommor, ljus och mat samt vin heter?

Själv har jag redan griljerat vår första skinka och den blev som gjord för vår rioja. Den blir också en perfect match med revbensspj­ällen, köttbullar­na och prinskorva­rna. Så också till det kallskurna. Som start och till laxen, Janssons och sillen bubblar vår prosecco fint och tänk nu inte att här blir det väl ändå galet! Notera att Karl Fredrik prosecco är torrt. Jättetorrt!

Glädje sprider också alla ljus som jag tänder i tusentals på vägen fram till jul. Och det fortsätter jag med så läng det är mörkt och kallt här på Österlen. Ljus behövs överallt, i staden som på landet. Ljusen skänker värme och värme ger trygghet i en värld som svajar. Visst är det härligt att samlas vid en öppen spis och se hur lågorna dansar och känna värmen från elden. Men också ljus förenar och värmer i en aldrig så liten lägenhet i storstaden. Så tänd ljus och låt dem brinna! Men för att här och nu vara politiskt korrekt: släck ljusen och elden när det är dags. Respekt! Så var det sagt.

Nu återstår att hälsa er alla välkomna till butiken här på Eklaholm. Ljus, blommor och massor av härliga saker att unna sig eller ge bort. Och sist men inte minst: från oss alla på Eklaholm till er alla som läser min krönika - God Jul och Gott Nytt År!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden