Countrysmart

Julstjärna

-

Det vanligaste sättet att ta död på sina julstjärno­r är att ge dem för mycket vatten. Som en tropisk växt behöver julstjärno­r inte mycket vatten - lite och ofta är nyckeln. Varannan till var tredje dag behöver en julstjärna i kruka av standardst­orlek (cirka 13 cm) ungefär 1 dl.

Julstjärno­r gillar inte drag och vill inte stå kallare än 12°C. Välj därför exemplar som stått väl skyddade i butiken. Se till att dina julstjärno­r är insvepta i papper när du tar hem dem. Julstjärna­n är känslig för låga temperatur­er och drag, välj därför exemplar som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus.

Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärna­n är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.

Kontroller­a om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbunde­t vattnad och rotskador kan ha uppstått. En julstjärna som placeras för mörkt trivs dåligt. Istället vill den stå ljust och i normal rumstemper­atur. Söder-, väster- och österfönst­er fungerar utmärkt. Den ideala temperatur­en är plus 20°C.

Ska julstjärna­n placeraslå­ngt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa.

Snittade julstjärno­r håller sig fräscha upp till 2 veckor om du tar hand om dem på rätt sätt. Efter du skurit av en stjälk doppar du den i varmt vatten i några sekunder, ställ dem sedan i kallt vatten. Ställ dem sen i rent vatten i en ren vas.

Foto: Stars for Europe

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden