Countrysmart

LA VIE SELON YVONNE

Yvonne Tenninge delar i varje nummer med sig av livet i Languedoc, och det som händer i stort och smått. Tillsamman­s med sin man Micke driver Yvonne ett bed & breakfast i byn Neffiès.

- TEXT & FOTO YVONNE TENNINGE

Är det något som genomsyrar Frankrike så är det kärleken till det vackra. Allt i från det uppenbart vackra i forma av design, byggnader och konstverk till det mer subtila i god mat och goda viner. Fransmän är mästare på livsnjutni­ng och att lite leva för stunden. Ofta väljer man mindre men bättre.

Mina franska väninnor kanske inte har en sån himla stor garderob men de plaggen de har är dels noga utvalda, vare sig de är nya eller gamla favoriter. Eller som man kanske till och med har ärvt av någon släkting eller fyndat på second hand. Gemensamt är att de är personliga, passar perfekt och vårdas ömt.

Vi var i Paris i helgen och bland annat besökte vi vår favorit jeansbutik. Det är en liten butik på en bakgata där de säljer endast en modell av jeans, en jeansjacka och en skjorta. De finns bara i två färger, ofärgat denim och mörkblå. Killarna som har butiken har noggrant spårat upp den absoluta bästa denimen och har utforskat den ultimata modellen. Varje kund får sina jeans upplagda efter sin egen perfekta längd direkt vid köpet. Butiken startades som ett ställe där man kunde få sina egna jeans lagade eller omsydda. Fortfarand­e när man är i butiken kommer kunder in med sina slitna favoritjea­ns och lämnar in dem på ”jeans-spa” och hämtar dem perfekt lagade eller omsydda. Killarna har en sådan enorm kärlek till sitt hantverk och till plaggen de säljer. Enkelt, och inte det billigaste kanske. Men ett plagg som kommer att hålla under många år bli en del av dig.

Jag hade även tagit med mig en sidenscarf som jag köpt på en antikmarkn­ad. Det fanns en liten klisterflä­ck i nedersta hörnet som inte gick bort när jag tvättade den. Tror det hade suttit någon form av en etikett där. När vi passerade butiken där den var köpt tänkte jag att jag går in och frågar hur man kan få bort den där lilla fläcken. ”Mais oui Madame, det ordnar vi! Lämna den här så löser vi problemet åt er och skickar den hem till er när den är färdig”. Va? Bara så där? Det är ju ändå en scarf från 1972 visade det sig. ”Ja, absolut Madame, man skall vara rädd om sina favoriter”.

Frankrike präglas så mycket av det som kanske bäst förklaras med ”slow living”. Det vill säga, man låter saker och ting ta tid och plats. Inte bara vad gäller jeans och sidenscarf­s utan även att man tar sig tid att sitta på ett café, titta på människorn­a som flanerar förbi eller prata med en vän. När man bokar en restaurang så är bordet ditt för hela kvällen. Här existerar det inte att kyparen kommer när du knappt svalt sista tuggan av desserten och ber dig betala notan för nästa gäst står och väntar på att få ditt bord. Här äter man i stilla lugn, låter det ta en stund mellan rätterna och diskuterar gärna vinet länge och väl med personalen.

Maten avnjuts och de sista resterna av såsen sugs noggrant upp av brödbiten. Samtalen runt bordet flödar och ingen pillar på mobilen eller fotografer­ar maten.

Fransmänne­n kanske inte äter så mycket till frukost men de väljer sitt kaffe med omsorg och gärna en bit baguette till som jäst i minst 18 timmar innan det skjutsas in i ugnen. Kanske en croissant till som jäst i 20 timmar och som kavlats med smör ett otal antal gånger. Sakta pillar man upp de sista smulorna innan man ger sig iväg. Må vara att frukosten inte är så stor men varje del är noga utvald, så även koppen man dricker sitt kaffe ur. Kanske lite nött i kanten - men älskad.

Så vad kan vi lära oss av fransmänne­n? Att man kanske inte behöver 20 par jeans och att bröd som bakats med kärlek är så mycket godare än plastinpac­kade limpor.

Jag fortsätter att använda min enda second hand fyndade sidensjal (numera fläckfri), klackar om mina stövlar som har ett par år på nacken och mumsar gärna en smulig croissant till frukost men lite flottiga fingrar som jag torkar på linneserve­tten. Allt för att njuta lite av livet och ha lite skönhet i vardagen. Lite fransk har jag allt blivit trots allt efter mina snart nio år här.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden