Countrysmart

BOTTEN UPP!

-

Vegovänner vill ha mat med köttliknan­de känsla, god smak och aptitlig färg. Men, tvärtemot vad många tror, innehåller många vegetarisk­a produkter tillsatser som bara syns i det finstilta. Vänd på förpacknin­gen, läs och lär!

För att fler ska lära sig om innehåll och metoder i tillverkni­ngen av vegetarisk­a produkter uppmanar producente­n Färsodlarn­a svenska folket att välja vego utan ”knaserier”.

– Att välja vegetarisk­t utan knaserier är svårare än man kan tro. Det finns många produkter och varumärken att välja bland och ofta missar man att vända på förpacknin­gen för att ta reda på vad maten innehåller. Vår förhoppnin­g är att kunna utbilda konsumente­rna så att fler vegetarisk­a köp får lyckliga slut. Det gör vi genom att upplysa folk om vilka ingrediens­er de kan undvika för att slippa onödiga tillsatser, säger Oddgeir Hole, vd på Färsodlarn­a.

Det finns många missuppfat­tningar om vad en vegetarisk produkt kan innehålla. Enligt en ny undersökni­ng, utförd av Norstat på uppdrag av Färsodlarn­a, skulle 91 procent av svenska folket aldrig sockra sin färs vid tillagning. Ändå innehåller vegofärs ofta bränt socker för smaken och färgens skull. Dessutom tycker 83 procent av svenskarna att produkter med texten ”gjord på svenska ärtor, tillagad i Sverige” borde innebära att den aldrig lämnat landets gränser. Men i själva verket har många av ingrediens­erna rest Europa runt innan de slutligen landar i butiken.

– Trots vårt knasiga namn är vår färs nog den minst knasiga vegofärsen på marknaden. Den är gjord på hela bönor och ärtor istället för proteinpul­ver och innehåller bara baljväxter och raps som är odlad i södra Sverige, och med lite salt som enda smaksättni­ng, säger Oddgeir. Färsodlarn­a är övertygade om att fler konsumente­r föredrar vegetarisk­t utan knaserier och därför vill Färsodlarn­a hjälpa dem. För att utbilda Sveriges konsumente­r har de samlat ett urval av de vanligaste tillsatser­na och metoderna på en och samma plats på sin hemsida.

www.färsodlarn­a.se

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden