Countrysmart

Dryck för jul och vinter

- TEXT CATARINA OFFE

Dryckesbra­nschen växter, och smakerna för jul och vinter blir allt fler. Ett nedslag i mängden visar på stor kreativite­t. Och det väcker nyfikenhet.

Mest förvånande är nog den alkoholfri­a snapsen Skåne. Det är upp till var och en att bedöma dess smak men bör provas.

Lite barnsligt förtjust blir man i Hannas Skumtomte som inte är en läsk utan en cider med 4,5% alkoholsty­rka. Den är frisk med smak av marshmallo­ws, hallon, gräddkola och vanilj, känns som skum på tungan och lämnar söt gräddig eftersmak. Kompisen Hannas Pepparkaka har en kryddig, söt smak av pomerans, päron och vanilj. Med tilltugg av skumtomte och pepparkaka blir lyckan total. Alkoholfri (0,3%) är Drinkin’ the Snow med liten sötma, inslag av vörtbröd och torkad frukt,

Till gruppen öl med starkölsst­yrka (ca 6%) hör Liefmans Glühkriek, en belgisk fruktöl med kryddig och söt smak. Shepherd Neame Christmas Ale är en brittisk vintervärm­are i humlig stil. St Peters Winter Ale är mörkt i färgen, har en stor maltig doft, smakrikt med måttlig beska. Samuel Adams Winter Lager är fruktig och kryddig med smak av sirapslimp­a och julkryddor. Ett exempel på den populära IPA-ölen är Sigtuna Winter IPA Organic, fruktig smak med tydlig beska, med inslag av tallbarr, knäck och grapefrukt. Ännu starkare (ca 10%) är Gouden Carol Christmas med kryddig och mycket söt smak. Även N’Ice Chouffe är söt med fruktkaka, torkad frukt och choklad och i samma stil går Bernard Bohem Winter Ale Sigtuna Midvinterb­lot är en Imperial porter med choklad- och mörk karamellma­lt och en rejäl dos Muscovados­ocker.

Mer finns på Systembola­gets hyllor. Vintern är lång!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden