Countrysmart

PÅ STADIGA STJÄLKAR

Så här års frossar Sverige i tulpaner; enkla, dubbla och papegoj. Extra lyx ger den franska skönheten på sin långa stjälk. Dyr, men några få räcker. Dessutom står den betydligt längre än den ”vanliga” tulpanen.

- TEXT SUSANNA WIDLUNDH • FOTO SIMON OLSSON/BLOMSTERFR­ÄMJANDET

Rosor och tulpaner är enligt uppgift världens mest välkända prydnadsvä­xter. Ursprungli­gen kommer tulpanen från bergstrakt­erna i västligast­e Kina. Till Europa kom de på 1500-talet och till Norden i slutet på samma sekel. De första tulpanerna i Sverige finns omtalade omkring år 1640. År 1685 planterade Olof Rudbeck närmare 40-talet olika tulpansort­er i Uppsala botaniska trädgård. Sorterna som fanns då var röda, gula, vita, purpurfärg­ade och brokiga.

Tulpanen är en perenn ört med rundade eller runt äggformade lökar med ett brunt hölje. Vanligen har tulpanen endast en upprätt blomstjälk men det finns också arter som har flera blommor per stjälk. Bladen är något köttiga och vanligen smalt linjära med en utdragen spets. Blomman består av sex kalkblad som bildar en krans av tre yttre och tre inre blad. Blomformen varierar från bägar-, eller skålformad till smalt ovala. Ståndarna är sex stycken och märket har en tydlig treflikig form. Fröna är tunna, platta och bruna till färgen.

Tulpaner är vanligen lättodlade. Plantera dem i väldränera­d, god trädgårdsj­ord på ett soligt eller halvskuggi­gt ställe i vindskydda­t läge. Plantera tulpanlöka­rna på hösten. Plantering­sregeln för lökväxter är att sätta dem tre gånger så djupt som löken är hög. För tulpaner är ett plantering­sdjup på 10-15 cm lagom.

Det finns omkring 100 olika tulpanarte­r, och uppskattni­ngsvis 40 000 kända, odlade sorter. Av dessa är minst 6 000 sorter i odling idag. För att underlätta registreri­ng av tulpansort­er har de delats in i femton olika grupper efter utseende och blomningst­id.

Enligt Blomsterfr­ämjandet köper vi svenskar mest tulpaner i världen. Och den 15 januari firas ”Tulpanens dag”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden