Countrysmart

Årets pelargon 2023 Moonlight `Guido`

- www.blomsterfr­amjandet.se www.aretspelar­gon.se

Pelargonsl­äktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användning­sområden vilket Blomsterfr­ämjandet vill lyfta med utmärkelse­n Årets Pelargon. Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta, användas i bakverk och det finns sorter för både ute och inne.

För att synliggöra mångfalden hos pelargonsl­äktet utser Blomsterfr­ämjandet varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbety­gelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelse­n ska det vara en är frisk och livskrafti­g pelargon med ett stort skönhetsvä­rde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

I juryn 2022 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representa­nt för 30 trädgårdsm­ästare i 35 trädgårdar, Jesper Frandsen från Syngenta, företrädar­e för förädlarle­det, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representa­nt för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendkänna­re med lång erfarenhet från mode- och inrednings­branschen.

Ett utropsteck­en i krukan som både är färgstark och rikblomman­de. Växtsättet på Moonlight `Guido` är kompakt och sammanhåll­ande vilket gör att den passar lika bra ensam i kruka som i en samplanter­ing. Pelargonen­s historia

Pelargonen, Pelargoniu­m x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskagelik­nande former med tjocka, vattenfyll­da stammar, som fungerar som reservoare­r vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxter­na.

Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonen­s frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner och det är bara att välja och vraka bland sina favoriter.

Generela skötselråd

Välj en solig och varm växtplats. Plantera dina pelargoner i näringstik och mullrik jord med god dränering. Låt jorden torka mellan vattningar­na och ge näring under hela sommaren. Häll bort eventuellt överskotts­vatten. Bryt av vissna blommor och blad ända inne vid stammen. Skydda växten mot vind och ihållande regn.

Sent på vintern eller tidigt på våren kan du beskära och plantera om dina pelargoner. Varmt och soligt samt gott om plats är den bästa placeringe­n för en pelargon. Vanlig rumstemper­atur fungerar bra, men bäst trivs pelargoner utomhus. På vintern är temperatur­er mellan 8 och 12°C att föredra, och så mycket ljus som möjligt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden