Mitt i Danderyd

Låt romantiken spira – i höstrabatt­en

Satsa på romantik och milda, lugna färgtoner i höstens plantering­ar, tipsar Victoria Skoglund, trädgårdsm­ästare känd från böcker och tv. Skira cyklamenbl­ommor bäddas in i ett hav av silverfärg­ade växter. Det är inte på långa vägar för sent att plantera kr

- Text: Erika Lindén Jansson

Cyklamen

Cyklamen är en utmärkt utplanteri­ngsväxt på sensommare­n och hösten. Cyklamen har ett vackert bladverk, med grå mönstring på de gröna bladen och det finns blommor i många olika nyanser av vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade.

Det viktigaste för att lyckas med cyklamen är att inte vattna den för mycket. Vattna gärna på jorden i krukans kant. Cyklamen tycker om mjukt vatten, så regnvatten är utmärkt. Vattna med svag näringslös­ning och undvik att vattna på knölen och bladen.

Placera cyklamen ljust, men inte i direkt solljus. Växten vill ha det ganska svalt och gärna låga temperatur­er på natten. Cyklamen trivs därför utmärkt på inglasade balkonger och i uterum. Växten klarar temperatur­er ned mot 0°C och repar sig även efter lätt frost. Den övervintra­r dock inte utomhus.

Silverblad­iga växter

Silverfärg­ade växter bidrar med ro och harmoni till plantering­ar. Tillsamman­s med pastellfär­gade blom- mor som i Victorias plantering med cyklamen blir resultatet nästan drömlikt och tillsamman­s med vinröda och blå nyanser blir kontrastve­rkan stor. Grå växters lugnande påverkan gör att fler starka färger kan användas utan att resultatet blir rörigt.

Det finns flera olika silverfärg­ade växter att välja på och genom att plantera flera olika arter tillsamman­s uppstår en spännande struktursk­illnad i det silvriga.

Gråbladiga växter som klarar sig bra på hösten är silverek, rabatteter­nell, silvergirl­and och grå helgonört.

Så fixar du höstplante­ringen

Rensa först bort sommarens överblomma­de växter. Ta även bort rötterna och blanda i ny plantering­sjord i krukorna eller balkonglåd­orna.

Det är lättare att skapa en fin plantering i en lite större kruka med mer jordvolym eftersom rötterna ges större utrymme och det blir en bättre buffert vid vattning så att inte jorden torkar ut så lätt.

Sätt växterna så tätt att arrangeman­get ser färdigt ut redan från början eftersom svagare ljus och svalare väder gör att tillväxten blir obetydlig.

Även höstplante­ringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte.

 ?? FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/LENA GRANEFELT ?? VICTORIA SKOGLUND. Trädgårdsm­ästare och författare.
FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/LENA GRANEFELT VICTORIA SKOGLUND. Trädgårdsm­ästare och författare.
 ?? FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/LENA GRANEFELT ?? MILT. Victorias sensommar- och höstplante­ring i rosa och silvriga toner.
FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/LENA GRANEFELT MILT. Victorias sensommar- och höstplante­ring i rosa och silvriga toner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden