Mitt i Danderyd

Så får du ordning i garaget

Garaget är egentligen till för att parkera sin bil i, men hundratuse­ntals svenskar använder utrymmet till helt andra saker. Enligt nya siffror från BilPanelen parkerar en minoritet av svenska bilägare sin bil där. I stället används garaget som hobbyrum, f

- Erika Lindén Jansson

På frågan om hur ofta man har bilen i garaget säger bara en av tre att de alltid parkerar bilen där. De övriga 67 procenten låter den stå på gatan eller garageuppf­arten. Garaget har därmed blivit sveriges mest onödiga rum, berättar den senaste upplagan av BilPanelen. Ungefär hälften använder det som verkstad eller förråd, och ungefär en av fyra till ingenting alls.

– Har man tillgång till ett garage är det bra om man förvarar bilen och bildäcken där. Din bil kommer att hålla sig hel och ren längre. För att inte tala om att bilförsäkr­ingen blir billigare samtidigt som bilen blir mer svåråtkoml­ig för tjuven, säger Henrik Bjurhem, trafikexpe­rt på Bythjul.com.

En anledning till att så få parkerar sin bil i garaget är att platsen används som förvarings­utrymme. Bilisterna berättar att förutom att ha sin bil och sina bildäck i garaget, förvaras även verktyg, cyklar och skräp där.

– Garaget blir lätt ett utrymme man glömmer bort, vilket är synd då det ofta är ganska stort. Det finns många smarta sätt att inreda så att man får mer användning för det. Ett tips för att få plats med bilen bland all förvaring är att markera, antingen med tejp eller färg, i golvet där bilen med marginal ska få plats. På så sätt kommer inget att ställas där, tipsar Henrik Bjurhem.

 ?? FOTO: LÖVÅNGERS BYGG ?? INTE BARA BIL. Många anväder garaget till annat än bilförvari­ng.
FOTO: LÖVÅNGERS BYGG INTE BARA BIL. Många anväder garaget till annat än bilförvari­ng.
 ??  ?? SLITSTARKT. Satsa på ett slitstarkt golv i garaget.
SLITSTARKT. Satsa på ett slitstarkt golv i garaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden