Mitt i Danderyd

Det finns större problem än lösa hundar

- Glad och positiv hundägare

Svar på insändare i Danderyds Nyheter, nummer 34, om att lösa hundar faktiskt måste börja kopplas.

Jag håller helt med dig om att hundägare inte ska låta sina hundar springa fram till människor och andra hundar helt okontrolle­rat.

Om detta händer har du givetvis all rätt att be den hundägaren att ropa till sig och koppla sin hund.

Jag har dock svårt att se detta som ett stort problem då jag ytterst sällan råkat ut för det trots att jag promenerar med mina hundar fyra till fem gånger per dag och har så gjort i över tio år nu. Som hundägare lär man känna andra hundägare ganska snabbt och majoritete­n av de hundägare jag träffar är glada, positiva människor som vill att deras hundar ska träffa, umgås och leka med andra hundar.

Självklart skall dessa möten om hundarna är okopplad ske långt ifrån promeneran­de så dom inte stör. Ofta kommer föräldrar fram och frågar om deras barn får klappa hundarna. Majoritete­n av människor är trevliga. Negativa åsikter och yttranden hittar man mest i form av insändare.

Du säger att dina hundar har blivit rädda för alla hundar för att lösa hundar har sprungit fram till dom och dom känner sig inte trygga. Tryggheten hos en hund finns hos dess ägare. Om du är trygg är din hund det också. Om jag ser andra hundar och ägarna ropar dom till sig uppmuntrar jag i stället att dom ska få hälsa på varandra. Mina hundar hälsar på andra hundar hela dagarna både okopplad och kopplade och dom är trygga, harmoniska och sociala för det är den energin jag förmedlar till dom.

De hundar som uppför sig illa, som drar i kopplet, gör utfall och vill attackera andra hundar är de som inte tillåts vara sociala och umgås med andra hundar. Om detta hade varit ett stort socialt problem som inkluderad­e anfall, skador, rädsla etc så hade vi läst om det i media och hört om det av andra hundägare.

Nej, detta handlar om att några få varav du är en irriterar er på att en del hundägare inte följer de lagar och regler som gäller trots att dom inte besvärar andra.

Samtidigt som ni är arga och irriterade på lösa hundar som inte gör en fluga förnär så har vi cyklister som kör i racefart utan att ta hänsyn på våra parkvägar och som utger en enorm fara för de gående.

Vi har gäng i våra parker som säljer droger, slår ner och rånar folk, våldtar och misshandla­r människor. Vi har krossat glas, matrester, fimpar och skräp som både barn och hundar trampar på och skadar sig.

Vi har mycket att oroa oss för och många regler och lagar följs inte. Men ni som retar er på lösa hundar verkar inte se något annat än en lös hund mitt i skiten och jag undrar varför.

 ??  ??
 ??  ?? FÖRRA VECKAN.
FÖRRA VECKAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden